EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полша: Годишен бонус за пенсионери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша: Годишен бонус за пенсионери

mail08:02 | 27.02.2020прегледи 689 коментарикоментари 0


Полша въведе изплащането на годишни бонуси за пенсионери и получателите на помощи за инвалидност съгласно закон, подписен от президента Анджей Дуда, предаде ДПА.

Първият ефект от законовата промяна е, че през тази година близо 10 милиона души ще получат парични добавки. Всеки пенсионер ще получи допълнително сума в размера на минималната месечна пенсия, която за 2020 г. възлиза на 1200 злоти (към 280 евро). По оценки на правителството разходите по тази програма за годината ще възлязат на около 1,7 милиарда злоти (2,72 млрд. евро).

Преди да бъде приета, законодателната промяна срещна критиките на опозицията, защото плащанията на бонусите ще бъдат извършвани от фонд, предназначен допреди това предимно за хора в неравностойно положение, допълва БТА.

Не днешното си заседание правителството на Полша одобри законопроект, според който догодина пенсионерите ще получат по още една пенсия. Тоест за 12 месеца те ще имат 14 вноски в пенсионните си сметки.

Анализатори казват, че обещанията за по-големи социални разходи са ключов фактор в изборните успехи през последните години на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС). Понастоящем Полша е в президентска кампания. Издигнатият от ПиС Дуда е водач в проучванията на общественото мнение преди изборите на 10 май, на които ще се бори за втори мандат, отбеляза ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg