EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Полша без руски газ от 2022?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша без руски газ от 2022?

mail16:45 | 09.10.2019прегледи 593 коментарикоментари 0


Правителството на Полша увери, че след 2022 година страната ще може да се откаже изцяло от руския газ. Това заяви в ефира на „Полското радио“ представителят на правителството по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски, цитиран от ТАСС и "Фокус".

„В момента ние все още получаваме по-голямата част от газа от Русия. Това е дългосрочен договор, от който ще се откажем до края на 2022 година“, заяви той.

„В момента получаваме част от вноса чрез газовия порт в Свноуйсце. Това е много, тъй като оттам получаваме по около 3 млрд. куб. м. газ на година. Това са дългосрочни договори с Катар, но вече започнаха доставки и от САЩ“, обясни Наимски, като припомни за строителството на Балтийския тръбопровод, който ще съедини Полша през Дания с норвежкия газ.

„Както този газопровод, така и разширеният терминал са нашият стратегически изход от тази ситуация на зависимост от руснаците. Този проблем ще бъде решен след 2022 г. Целият внос на газ в Полша ще идва от другаде“, добави представителят на полското правителство.

Полша консумира повече от 15 милиарда кубически метра газ годишно. Една трета от този обем произвежда независимо на своята територия, а останалата част внася. Основният доставчик на газ за Полша е „Газпром“, въз основа на дългосрочен договор, с който страната може ежегодно да придобива 10,2 милиарда кубически метра газ.

Полските власти заявиха, че страната има желание да намери замяна на доставките на газ от Русия до 2022 г., когато изтича дългосрочен договор с Газпром. Възможните алтернативи включват увеличаване на закупуването на втечнен природен газ от Полша, който досега се доставяше в малки количества за страната от Съединените щати и Катар .Друга възможност е изграждането на Балтийския газопровод.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101