EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Полша - остров на растежа в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша - остров на растежа в Европа

mail14:49 | 13.07.2009прегледи 746 коментарикоментари 0


Полша е единствената страна от Европейския съюз, запазила икономическия си растеж и макар все още да витае заплахата от рецесия, експертите са единодушни, че този голям пазар се очаква да остане до голяма степен пощаден от кризата, предаде Франс прес.
Според Марк Алън, икономист в Международния валутен фонд (МВФ), Полша е била в по-добро положение в сравнение с много други страни в момента, когато се е сблъскала с кризата.
Разрастването на кредитирането в тази страна беше много по-бавно, отколкото в други, и не настъпи същото силно повишаване на цените на активите, обяснява той.
В същото време бюджетната политика на Варшава остана твърда без нарастване на бюджетния дефицит, както другаде, подчертава експертът.
Полша отчете увеличение на брутния си вътрешен продукт (БВП) с 0,4 процента през първото тримесечие спрямо четвъртото тримесечие на 2008 година и е единствената страна с икономически растеж. Само Кипър избегна отрицателни показатели, отчитайки нулев растеж през първото тримесечие спрямо предходното.
Чуждестранните инвеститори, устойчивото вътрешно търсене, както и умерената зависимост от износа са причините, поради които Полша се оказа по-малко уязвима на свиването на външните пазари, посочват експерти.
Износът допринася за около 40 процента от БВП на Полша, докато в съседна Чехия той представлява 70 процента от БВП.
В същото време силното обезценяване на полската национална валута, злотата, започнало през юли 2008 година, се оказа полезно за износа. Злотата загуби 30 процента от стойността си и това доста смекчи удара за износителите, заяви пред АФП Ларс Кристенсен от Danske Bank.
Освен това след присъединяването си към ЕС през 2004 година страната с 38 милиона души население усвои 14 милиарда евро от европейските структурни, кохезионни и земеделски фондове. В европейския бюджет за 2007-2013 годна са предвидени още 68 милиарда евро за Полша.
Не всичко обаче е толкова розово. Миналата седмица Брюксел официално обяви началото на наказателни процедури заради прекомерен бюджетен дефицит срещу няколко страни, сред които и Полша.
Според Лешек Балцерович, архитект на реформите в страната след падането на комунистическия режим, а после и председател на централната банка от 2000 до 2007 година, Полша трябва преди всичко да реформира държавните финанси чрез оздравяване и намаляване на разходите, защото в противен случай "никога няма да догони Запада".
Либералното правителство в страната очаква 0,2 процента растеж през 2009 година спрямо 4,6 процента през 2008 година.
Световната банка (СБ) и Международният валутен фонд (МВФ) единодушно прогнозират растеж от 1 на сто през 2010 година, но очакванията им се разминават за 2009 година: СБ предвижва съвсем малък растеж, докато МВФ очаква свиване на икономиката с 1,4 на сто.
Но дори този песимистичен сценарий не е така страшен в сравнение с прогнозите за много от останалите новоприсъединили се към ЕС страни от ЕС или с Германия - първият търговски партньор на Полша.
Европейската комисия очаква за 2009 година среден спад от 4 на сто на БВП в 27-те, докато очакваното свиване на икономиката в Полша е 1,4 на сто.
Според Брюксел БВП ще спадне с 2,6 процента в Словакия и с 2,7 на сто в Чехия. Унгарската икономика ще се свие с 5,4 процента, а в трите балтийски страни намалението ще бъде между 15 и 18 на сто. Германският БВП се очаква да спадне с 6 процента.
Експертите са на мнение, че постиженията на Полша силно зависят от съживяването в Германия, както и от развитието на безработицата, която има голямо отражение върху вътрешното потребление.
Безработицата в Полша достигна 10,7 процента през юни и може да достигне 12,5 на сто през декември.
"Никой не знае дали нещата ще тръгнат леко нагоре или надолу", посочва Марк Алън. Той обаче подчертава, че засега показателите на Полша са много по-добри, отколкото в повечето страни от региона.




 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg