EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша - без интерес към Ямал-Европа-2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша - без интерес към Ямал-Европа-2

mail08:45 | 08.04.2013прегледи 433 коментарикоментари 0


Полша не е заинтересувана от увеличение на обема на доставките на руски природен газ в страната, заяви в Сейма премиерът Доналд Туск, коментирайки плановете за връщане към проекта за строителство на газопровода Ямал-Европа-2."Стратегически ние не искаме да увеличаваме обемите на руския газ", заяви Туск, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Правителството на Полша през последни дни заяви не веднъж, че гледа скептично на инициативата за проекта Ямал-Европа-2. Министърът на държавното съкровище Миколай Будзановски посочва в интервю, че "гарантирането на нови възможности за руснаците да транспортират газ до три страни от Централна Европа не е приоритет за Варшава". Според Будзановски строителството на втора линия на газопровода от изток на запад - от полската територия към Словакия и Унгария - "няма да позволи на Полша да се облагодетелства от изгодата от транзита на газ".
Преди време Будзановски заяви, че само държавен инвеститор може да се строи газопровод на територията на страната и каквото и да било решение по този въпрос ще се взема само от полското правителство.
На 3 април руският президент Владимир Путин възложи на газовия гигант Газпром да се върне към разработване на проекта за газопровод Ямал-Европа за доставки на "синьо гориво" в Полша, Словакия и Унгария. "Във връзка със "Северен поток" и "Южен поток" фактически се
отказахме от проекта "Ямал-Европа 2". На практика вече започнахме работа по "Южен поток" и бих помолил да се върнем към проекта "Ямал-Европа 2"," каза държавният глава на среща с
ръководителя на Газпром Алексей Милер. "Става дума за засилване на надеждността на газоснабдяването на Полша, Словакия, Унгария", отбеляза Путин.

На 5 април Милер и генералният директор на ЕвРоПолГаз Мирослав Добрут подписаха в Санкт Петербург меморандум за взаимно разбирателство, съобщи пресцентърът на руския газов монополист, цитиран от ИТАР-ТАСС. Документът предвижда изпълнение на проекта Ямал-Европа-2 през територията на Полша към Словакия и Унгария с капацитет не по-малко от 15 милиарда кубични метра годишно, допълва БТА.  ЕвРоПолГаз е акционерно дружество, създадено през септември 1993 година. То бе учредено по силата на междуправителството споразумение "За строителството на система от газопроводи за транзита на руски газ през територията на Полша и доставки на руски газ за Полша" от 25 август 1993 година. Основните насоки в дейността на ЕвРоПолГаз са проектиране, строителство и експлоатация на полския участък на газопровода Ямал-Европа. ЕвРоПолГаз е собственик на газопровода Ямал-Европа на територията на Полша, който е с дължина 684 километра. Основни акционери на дружеството са Газпром и полският енергиен концерн PGNiG.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg