EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полша & балтийските републики с обща ПРО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша & балтийските републики с обща ПРО

mail11:02 | 14.06.2016прегледи 1161 коментарикоментари 0


Полша и балтийските републики преговарят с предприятия от военно-промишления комплекс за създаване на система за противовъздушна отбрана за защита на границите им, съобщава в. „Файненшъл таймс”. Британското издание отбелязва, че поради увеличаването на присъствието на руски войски по границите на Естония, Латвия, Полша и Литва, властите в тези държави са убедени, че се нуждаят от укрепване на отбранителния си потенциал. Литовският военен министър Юозас Олекас заяви в интервю за „Файненшъл таймс”, че в момента текат преговори с Естония, Латвия и Полша. Според министър Олекас, очаква се новата система да заработи през идните две-три години. Преди това беше съобщено, че НАТО разглежда възможността да разположи по един батальон в четирите държави. Окончателно решение по въпроса ще бъде взето на срещата на високо равнище на алианса на 8 и 9 юли във Варшава, съобщава РИА Новости.

В НАТО тази седмица ще бъде взето решение за изпращане на четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша, за да бъде засилена отбраната им срещу Русия. Това заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.
Министрите на отбраната от 28-те страни в НАТО официално ще одобрят плана за разполагане на батальоните на среща, която започва утре в Брюксел.
Естония, Латвия, Литва и Полша - четирите страни от НАТО, които се чувстват най-силно застрашени от Русия, ще получат подкрепление от по един "силен многонационален батальон", каза Столтенберг, който представи пред журналисти програмата на двудневната среща на министрите.
"Ще вземем решение да разположим, на принципа на ротацията, четири силни многонационални батальона в балтийските страни и в Полша. Това ще излъчи ясен сигнал, че НАТО е готова да защитава всички свои съюзници в случай на външна агресия", каза Столтенберг, цитиран от Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg