EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Половината българи не спортуват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Половината българи не спортуват

mail13:10 | 13.09.2017прегледи 9153 коментарикоментари 0


zoom_sssПроучване на Евробарометър разкрива, че повече от половината българи (51%) не участват във физически активности. Около 49% от населението на ЕС практикува спорт рядко или никога. Процентът на тези, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е по-висок при мъжете (34.5%), отколкото при жените (25.6%). Най-високият проценти от хора, които спортуват поне по 2 часа и половина на седмица, е във Финландия (54.1%), Дания (53.4%) и Швеция (53.1%), следвани от Австрия (49.8%) и Германия (47.3%). В дъното на класацията Румъния (7.5%) и България (9%) са с най-нисък брой спортуващи.

Практикуването на спорт и физическата активност са рекордно ниски, в стагнация и дори спадат в страните от ЕС. Това е особено тревожно, тъй като липсата на физическа активност има значително влияние не само върху здравето на отделния човек, но води и до значителни директни и индиректни социални и икономически загуби за държавите от ЕС под формата на разходи за здравеопазване, намалена продуктивност и работоспособност.

Два часа и половина физическа активност с умерен интензитет на седмица е минимумът, който Световната здравна организация (СЗО) препоръчва за възрастни над 18 години. Застояването и липсата на физическа активност са четвъртият рисков фактор за глобалната смъртност, причината за 27% от случаите на диабет и около 30% от сърдечно-съдовите заболявания.     

Шест от седемте най-сериозни фактори за преждевременна смърт в Европа – кръвно налягане, холестерол, индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и злоупотреба с алкохол – са пряко свързани с начина, по който се храним и движим. България не прави изключение, особено предвид водещата си позиция в редица негативни класации включително в тази за злоупотреба с тютюневи изделия сред всички страни от ЕС.

Въпреки че данните от последното десетилетие показват тенденция към подобряване на хранителните навици на българите, голяма част от населението на страната е застрашено от проблемите, свързани с наднорменото тегло. Само 1/3 от хората над 20-годишна възраст попадат в категорията на нормално тегло (според НСИ). Задълбочен анализ на данните от последните 6 години показва 15% ръст на българите, които се борят със затлъстяване. 

С наближаването на Европейската седмица на спорта (23-30 септември 2017 г.), организирана от Европейската комисия, Содексо България стартира инициативата „Всички начини да си във форма”. Кампанията цели да окуражи българите да бъдат физически активни, като повиши осведомеността им за многобройните ползи от практикуването на спорт и подпомогне изграждането на навици за по-здравословен начин на живот.

Снимка: pixabay.com


Тагове: българи, спорт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg