EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Политолог:99% тоталитаризъм в НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политолог:99% тоталитаризъм в НС

mail14:33 | 26.09.2013прегледи 729 коментарикоментари 0


Политологът Румяна Коларова каза в предаването "12+3" на БНР, че в случващото се през последните два дни в Народното събрание забелязва ескалираща криза на политическата рационалност:
Парламентарните действия стават все по-безумни, което е естествен продукт на формата, чрез който се търси управление. Когато като ключов елемент в парламентарното мнозинство имаш партия като "Атака", неизбежно се стига до тези безумни процедурни хватки, които дори обиграните партии като БСП и ДПС днес изглеждат сринати до нивото на "Атака". От 1990-а година насам парламентарната опозиция използва всякакви прийоми, свързани с бламиране, излизане от парламента и т.н., но по никакъв начин за това време управляващите не са си позволили да поставят под съмнение процедурите, по които управляват.
Когато се формира парламентарното мнозинство, първото, за което трябва да се мисли, е стабилността и възможността да управляваш, коментира Румяна Коларова.
Никой не може да върже депутатите на ГЕРБ в пленарна зала, както Филип Димитров не можеше да си върже депутатите в залата и правителството му падна. Не мога да разбера защо трябва да се използват грешни ходове, които не само са довели до ерозия на парламентаризма, но които са се оказали изключително деструктивни за партийността и демокрацията в България. Ако "Атака" не дойдат и ГЕРБ откажат да влязат в пленарна зала, този парламент де факто не работи.
Според Румяна Коларова председателят на НС Михаил Миков тотално е убил възможността да има конструктивно взаимоотношение с опозицията. За случилото се вчера и днес в парламента тя коментира:
Това е такава бутафория, която може да бъде сравнена само с начина, по който функционираше Народното събрание по времето на Тодор Живков. Това са похвати, които са 99% авторитаризъм. Смятам, че когато той отмени заседанието на парламента след акцията с белия автобус, наруши Конституцията.
Днешното заседание на парламента според Румяна Коларова се е провело, защото, ако второ поредно заседание бъде провалено, НС на практика не работи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153