EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Политическите нагласи – февруари 2012 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политическите нагласи – февруари 2012 г.

mail17:37 | 20.02.2012прегледи 748 коментарикоментари 0


Управляващата ГЕРБ и нейните основни политически фигури се ползват с най-високо обществено доверие. Това показват данните от последното национално представително проучване на Институт за социални изследвания и маркетинг - МБМД проведено в началото на февруари. Първите десет места в класацията са заети от политици на управляващата партия. Традиционно харесваният български еврокомисар Кристалина Георгиева е на чело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда Росен Плевнелиев (50% доверие), който макар и да бележи лек спад в сравнение с януари, запазва добрата си стартова позиция като президент. На 3-то и 4-то място са премиерът Бойко Борисов (47% доверие) и неговият вице Цветан Цветанов (40% доверие). Непосредствено след десятката, се подреждат единствените опозиционни лидери успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. С изключително ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили.
Положителна тенденция в сравнение с предходния месец се наблюдава в рейтингите на всички институции. Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие), към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%). Народното събрание макар и само с 2 процента повече, също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари (22% доверие).
Сред медиите на първо място по доверие се подрежда телевизията с 51%. След нея е радиото с 41% доверие, интернет сайтовете – 33% и вестниците – 32%.
Положително раздвижване се наблюдава и в обществените очаквания за положението в страната. От 13 на 16% нараства делът на оптимистите за обществено-политическата ситуация. Песимистите са 41%. По отношение на личната ситуация съотношението оптимисти-песимисти се запазва както през януари - 19% срещу 36%.
Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното. Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата.
Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса. Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ са 41 на сто. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива - 39% са за, 40% са против.
Управляващата ГЕРБ изпреварва чувствително останалите политически сили като електорален потенциал – 35%. Почти двойна е преднината спрямо БСП 17.4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4.8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4.7%.

Данните са от национално представителни изследвания на Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД. Последното проучване е реализирано от 3 до 8 февруари 2012 г. По домовете са интервюирани 1200 пълнолетни жители на страната. Допустимото стандартно стохастично отклонение е в размер на +- 2,8.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097