EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Политически арести в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политически арести в Испания

mail14:29 | 20.09.2017прегледи 10326 коментарикоментари 0


След като Конституционният съд (КС) на Испания обяви, че планираният референдум за отделяне на автономния регион Каталония от кралството е извън закона, централните власти в Мадрид засилиха натиска над сепаратистите. В сряда, 20 септември, в Барселона бяха извършени обиски в сградите на регионалното правителство, които доведоха до първи арести във връзка с организирането на плебисцита.

В рамките на акция, проведена в каталонската столица Барселона в сутрешните часове на деня, Гражданската полиция на Испания задържа общо 14 души, всичките от които - длъжности лица. Сред арестуваните се оказа и съветникът на каталонския вицепрезидент - Хосе Мария Хове.
Претърсвания бяха извършени в сгради на местната власт, в които се помещават отдели за външна политика и икономика.
В рамките на операцията бяха конфискувани около 1,3 млн. листовки, а също и други материали, свързани с планирания за 1 октомври референдум за независимост на Каталония.

Испанското правителство се стреми да възпрепятства провеждането на признатия за противоконституционен плебисцит в автономния регион. След като вечерта на 6 септември депутатите в Барселона утвърдиха закон, който позволи организирането на референдума за отделяне от страната, централните власти в Мадрид обявиха контрамерки.

Тъй като приетият в Каталония закон бе в разрез с Основния закон на Испания, Мадрид се обърна към КС, който преустанови действието му. Освен това Мадрид обеща да привлече под отговорност лидерите на „сепаратистите“.

Министър-председателят Мариано Рахой вече поиска процес срещу председателя на каталонския парламент Карме Форкадел и четирима членове на Президиума на парламента в Барселона заради „узурпацията на властта и неподчинение на предишни съдебни решения“. Депутатите, които утвърдиха закона за референдума, са изправени пред лишаване от свобода за дълъг период от време и парични глоби./агенция Фокус

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg