EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полемика около проект в Трън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полемика около проект в Трън

mail10:10 | 20.01.2017прегледи 1843 коментарикоментари 0


Българска минно-геоложка камара заявява своята подкрепа за проекта на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД за добив на златно-сребърни руди в находище „Трън“ при спазване на законодателството на Република България и на най-високите стандарти в Европа и България за опазване на околната среда и здравето на хората. Камарата изразява своята увереност в това, че инвеститорът ще започне и изпълни проекта, стриктно следвайки принципите на устойчивото развитие съблюдавайки икономическата, екологична и социална отговорност във всеки един аспект на своята работа. Камарата приема за необходимо да изрази своя позиция по отношение на инвестиционното намерение за рудодобив в Община Трън поради зачестилите опити на група хора да тиражират в публичното пространство манипулативни и грешни факти и тяхното изопачено тълкуване пред широката общественост, се посочва в официално съобщение на Камарата.

Припомняме, че в края на миналата година жители на Трън се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите срещу постъпило в общината инвестиционно намерение за мащабен златодобив. Жителите на общината са силно притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на жителите в района. Хората са на мнение, че е доказано наличието на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници. По думите им, богатият на природни дадености и с широк потенциал за развитие на биоземеделие, животновъдство, различни форми на алтернативен туризъм, лов и риболов Трънски край рискува да загуби истинските си ценности и да се превърне в обезлюдена пустиня след края на рудодобивния проект. Голяма част от инвестиционните намерения се намират в регион, част от "Натура 2000, изтъкват местните. Безпокойство идва и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, а хората са научили за тях случайно.

БМГК признава, че поради целенасочена кампания за злепоставяне на проекта, част от местната общност е манипулирана и вероятно това е основната причина да изразява опасения за бъдещето на региона след започване на добивните дейности. Камарата зачита и уважава правото на мнение и нуждата от качествена информация за местните хора, както от страна на компетентните органи (МОСВ, Община Трън, РИОСВ), така и от страна на инвеститорите още на този най-ранен етап от развитието на проекта. В гр. Трън от четири години работи Информационен център на инвеститора, където отговарят на възникналите въпроси. В него вече са подадени над 200 молби от желаещи работа жители на община Трън и региона.

До момента е ясно, че проектът в Трън е своя най-ранен етап и предстои изготвянето на Доклад за Оценка на въздействието върху околната среда. Инвеститорът все още прави допълнителни проучвания за своя сметка, за да има пълна и достоверна картина на наличните природни условия и богатства.

БМГК, както и държавните институции, и широката общественост, много добре познават групата компании на инвеститора „Асарел-Медет“АД. Камарата гарантира, че с развитието на проекта в Трън, инвеститорът ще спазва същите принципи, правила и политики, както и националното законодателство - каквато е безусловно цялата му практика при развитието на добива в община Панагюрище.

В досегашния си опит, компанията-инвеститор е доказала, че рудодобивът може да се развива в унисон с всички други отрасли на икономиката на страната – в това число туризъм и биоземеделие – при значително завишаване стандарта на живот на местното население. Община Панагюрище е пример за това как от години бизнес и местна власт могат заедно да решават проблемите и да развиват своя роден край, се посочва още в съобщението на Камарата.


Тагове: Трън, злато
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg