EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Покупателната способност в България по-ниска от тази в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Покупателната способност в България по-ниска от тази в Турция

mail11:41 | 17.12.2009прегледи 1531 коментарикоментари 0


България и Румъния са страните с най-ниска покупателна способност в ЕС, с най-висока са гражданите на Люксембург, Ирландия и Холандия, показва проучване на Eurostat, цитирано от DW.
БВП  на глава от населението в страните членки през 2008 г. е бил в границите от 41% до 276% спрямо средния за ЕС.
В Люксембург, изразен в стандарт на покупателна способност, той е бил 2.5 пъти по-голям от средния за 27-те, в Ирландия и Холандия една трета, като трите държави са с най-висок стандарт по покупателна способност.
След тях са Австрия, Дания, Швеция, Финландия, Германия, Великобритания и Белгия с покупателна способност между 25 и 15% над средната за общността.
Франция, Испания и Италия регистрират от 10 до 0% над средния БВП за страните членки, докато Кипър, Гърция и Словения - между 0 и 10% под средния за ЕС.
За Чехия, Малта, Португалия и Словакия данните показват покупателна способност на глава от населението между 20 и 30% под средната, а за Естония, Унгария, Литва, Латвия и Полша между 30 и 50% под средната.
България и Румъния продължават да бъдат двете страни с най-ниска покупателна способност в Евросъюза - съответно 60 и 50% под средната за Евросъюза. Стандартът за покупателна способност е всъщност изкуствена единица мярка, която включва покупката на един и същ обем стоки и услуги в различните страни-членки, уточнява DW.
Проучването включва и сравнителни данни за страните кандидатки за членство и за асоциираните към ЕС страни.
Те показват, че гражданите на Хърватия и Турция (страни кандидатки), както и на Черна гора (със статут на асоциирана към ЕС страна) имат по-висока покупателна способност от българските граждани.
С покупателна способност с 60% под средната за ЕС България се нарежда по този показател единствено пред Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. В тези страни покупателната способност варира от 64% до 74% под средната за ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg