EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поевтиняването на зеленчуците се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поевтиняването на зеленчуците се забави

mail14:00 | 28.05.2012прегледи 534 коментарикоментари 0


Поевтиняването на цените на зеленчуците се измести заради дългата зима. Заради ниското потребление, цените на зеленчуците и плодовете за крайния потребител са двойно по-високи. Поевтиняване на черешите се очаква около 15 юни, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев.
Николай Кисяков, производител на череши, обясни, от своя страна, че проливните дъждове, които продължават да се изливат над цяла България, са се отразяват изключително негативно на продукцията. Плодовете се пукат от високата влага, посочи производителят. Това намалява трайността им и ги прави негодни за продажба. Кисяков обясни, че засега не се наблюдават кражби на продукция, но поради, според него, неизбежното задържане на високата цена на черешите заради загубите на производителите, може и да започнат набези.
Цените на плодовете и зеленчуците на софийските пазари
През последните дни се наблюдава понижаване в цените на някои плодове и зеленчуци, а търговците отчитат по-високи продажби. Не липсват и такива, които лъжат за произхода на стоката като казват, че е българска, за да я продадат по-лесно. Какви са цените на най-търсените плодове и зеленчуци?
Проверката ни започна от столичния пазар "Димитър Петков". Там най-евтино български домати може да намерите за 3 лв., а най-скъпите са за 5 лв..
Най-евтиният български домат на пазара в квартал "Иван Вазов" беше 5 лв. Търговците признават, че има и нелоялни сред тях. Срещат се табелки – "българско производство", а всъщност стоката е внос.
Ако не държите продуктите да са български, то може да намерите домати на 2 лв. за килограм. Краставиците, които се продават масово са български. Цената им варира между един лев и 2,50 лв. за килограм.
При цените на плодовете също има понижение. В момента ягоди и череши се търсят най-много. Български ягоди може да намерите от 3 до 5 лв. за килограм. Белег за качество е ароматът, а при някои търговци може да дори да пробвате плода. Ако сте любител на черешите, с малко късмет можете да си ги купите за 1,80 лв., а най-скъпите достигат до 5 лв./TV7
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg