EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подправките и 40 топготвачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подправките и 40 топготвачи

mail13:40 | 18.04.2012прегледи 537 коментарикоментари 0


Най-добрите български готвачи се включват в надпреварата за Националната кулинарна купа. Претендентите са 40, а общо във всички категории ще участват над 60 конкуренти, съобщи Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира състезанието съвместно с Международен панаир Пловдив. За първи път ще се съберат представители на всички отрасли на кулинарията, добави Иван Манчев.
„Български подправки“ е темата на петото издание на конкурса, което ще се проведе на 20 и 21 април 2012 г. в панаира. В първия кръг майсторите трябва да приготвят тристепенно меню. Финалистите отиват на втория тур, наречен „Черна кутия“, тъй като ще получат продуктите в запечатани кашони и трябва от тях да сътворят ястия. Надпреварата се провежда и журира при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, уверяват от БАПГ. Победителите ще спечелят титлите „Готвач на България 2012“ и „Кулинарен отбор на България 2012“.
Новост е категорията „Пицар и готвач – отборно“. В нея по двойки ще работят заедно готвач и пицар. Такава е традицията в Италия, от където е заимствана идеята. Отделно има и категория „Пицар на България“.
По време на Националната кулинарна купа 2012 ще се проведат конкурси „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар-сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“, организирани от Министерството на образованието, младежта и науката в рамките на ІV Панорама на професионалното образование. В тях ще участват над 20 младежи.
Една от най-атрактивните категории е карвингът – художествена обработка на плодове и зеленчуци, от които се получават различни фигури и композиции. Сръчност и точност изисква и дисциплината „Филетиране на сьомга“, а най-добрият ще представи България на международно състезание в Норвегия. Умения и фантазия ще покажат състезателите, конкуриращи си за титлата „Сладкар на България 2012“.
Голямото кулинарно шоу ще стартира в 9 ч. на 20 април в палата 2 на панаирния комплекс в Пловдив. Водещ ще бъде Ути Бъчваров.
Целта на конкурса „Национална кулинарна купа“ е да демонстрира таланта на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от БАПГ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1050