EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подписаха споразумението за „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подписаха споразумението за „Набуко”

mail16:35 | 13.07.2009прегледи 572 коментарикоментари 0


Споразумение за газопровода „Набуко” подписаха днес Австрия, България, Румъния, Унгария и Турция.
От името на България Междуправителственото споразумение, уреждаща правната рамка за реализацията на газопровода, подписа министър-председателят Сергей Станишев, съобщи правителствената информационна служба.
На церемонията в турската столица Анкара присъстват представители на Австрия, България, Германия, Унгария, Румъния и Турция, както и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар.
Домакин на церемонията е турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган. Присъстват и представители на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и президентът на Грузия Михаил Саакашвили, премиерът на Ирак Нури ал Малики, министри и високопоставени представители на шведското председателство на ЕС, представители на Азербайджан, Египет и Сирия, се допълва в съобщението на правителствената информационна служба.
В изказването си на форума в Анкара премиерът Станишев подчерта, че подписването на споразумението за "Набуко" е определящо постижение на правителствата на участващите в проекта държави. Това е техният реален и отчетлив принос към диверсификацията на енергийните източници, която е в основата на европейската енергийна сигурност. С него се постига нова основа на проекта и обща законова рамка, която стимулира частната инициатива и предприемачество и подкрепя възможностите за инвестиции в газовия сектор, подчерта премиерът Станишев, като допълни, че се увеличават преди всичко просперитетът и благоденствието на гражданите на нашите държави, се уточнява в съобщението на правителствената информационна служба.
"Не мога да не отбележа, че за българските граждани, върху които също рефлектира януарската газова криза, подписването на споразумението за "Набуко" носи силно икономически и политически окуражаващо послание. За нас проектът е част от европейската стратегия за сигурност на алтернативните доставчици, източници и маршрути за газовите доставки и България ще продължи да работи последователно за успеха на тези усилия", каза премиерът Станишев.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg