EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подписан меморандум с Азербайджан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подписан меморандум с Азербайджан

mail13:30 | 27.04.2012прегледи 719 коментарикоментари 0


 "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) и Държавната нефтена компания на Азербайджанската Република (SOCAR) подписаха Меморандум за разбирателство за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в сектор природен газ и в областта на доставките и търговията с нефтопродукти. Документът беше подписан от изпълнителния директор на БЕХ г-н Михаил Андонов и Първия Вицепрезидент на SOCAR г-н Ходжабахт Юсифзаде в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Церемонията се проведе в рамките на двудневно официално посещение в Баку на българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Меморандумът е още една важна крачка за разширяване на стратегическото партньорство между двете страни за осигуряване доставките на азербайджански природен газ за България и транзита му през нашата територия към региона на ЮИЕ и ЕС, подпомагайки реализацията на приоритетния за ЕС Южен газов коридор.

Двете компании ще работят за осигуряване доставката на азербайджански природен газ за страната при изграждане на газовите връзки на България с Турция към 2014 г., т.е. преди реализацията на Втората фаза на находището Шах Дениз, която се очаква след 2017 г. Това ще бъдат първите алтернативни доставки на природен за България, което ще осигури диверсификацията на доставките и създаването на конкуренция между газовите доставчици. На практика България е една от малкото европейски страни, към които азербайджанската страна е поела ангажимент за доставка на необходимите обеми природен газ.

България и Азербайджан ще си партнират още за осигуряване на транзита на азербайджански газ за Европа от Втората фаза на находището Шах Дениз и новите газови находища на Азербайджан, за изграждането на ново газохранилище и за насърчаване на газификацията в България, както и в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ и нефт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg