EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подписан е газапроводът ТАР, най-после

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подписан е газапроводът ТАР, най-после

mail10:00 | 15.02.2013прегледи 365 коментарикоментари 0


Гърция, Италия и Албания подписаха споразумение днес за строителството на тръбопровод за транспортиране на природен газ от Каспийско море към Западна Европа, съобщава Асошиейтед прес. 800-километровата трансатлантическа газопроводна система първоначално ще има годишен капацитет за транспортиране на 10 милиарда кубични метра газ от Азербайджан. Проектът се движи от консорциум на германската ЕОН Рургаз (OEN Ruhrgaz), норвежката Статойл (Statojl) и базираната в Швейцария Акспо груп (Axpo group).
Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че проектът ще осигури инвестиция в размер на 1,5 милиарда евро в засегнатата от кризата Гърция.

"Това ще промени Гърция от вторична енергийна дестинация във важна транзитна точка", посочи Самарас. "Ще бъдат създадени две хиляди работни места в началните етапи на проекта в райони, които страдат от висока безработица", допълни той. Споразумението беше подписано от гръцкия външен министър Димитрис Аврамопулос, албанския министър на икономиката, енергетиката и търговията Едмонд Хаджинасто и италианския министър на инфраструктурата и транспорта Корадо Пасера. На церемонията присъстваха и представители на правителството в Азербайджан.
"Това е важна стъпка за диверсификацията на енергийните доставки в Европа и достъпа на Азербайджан до европейския пазар", заяви министър Пасера. Кетил Тунгланд, управляващ директор на Трансадриатически газопровод (ТАП - TAP), отбеляза, че проектът ще стимулира и други проекти в Гърция. "Проекти като ТАП (TAP) дават сигнал за доверие и на други инвеститори", посочи Тунгланд.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161