EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подобрение на бизнес климата в строителството и услугите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подобрение на бизнес климата в строителството и услугите

mail11:34 | 30.11.2023прегледи 451 коментарикоментари 0


През ноември 2023 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на нивото си от октомври, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Повишение на показателя е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят запазва равнището си от предходния месец.

Справка в НСИ показва, че през октомври 2023 г. показателят намаля с 2,7 пункта спрямо предходния месец, а понижение се наблюдаваше в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато в сектора на услугите беше регистрирано увеличение.

Предизвикателствата

Най-сериозните проблеми за дейността на промишлеността остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени през ноември съответно от 50 и 32 на сто от предприятията. През октомври анкетата на НСИ отчете засилване на негативното влияние на факторите "недостатъчно търсене от страната" и "недостатъчно търсене от чужбина", сочи справка в НСИ.

За строителния сектор през ноември основните пречки за развитието на бизнеса са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила. Оценките на мениджърите в строителството през октомври отчетоха нарастване на отрицателното въздействие на трите фактора.

Основните фактори, ограничаващи дейността на търговците на дребно през ноември, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им влияние. През октомври най-сериозното затруднение за развитието на бизнеса беше несигурната икономическа среда, посочена от 62,1 на сто от предприятията. На второ и трето място бяха конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, сочи справка в НСИ.

При услугите през ноември анкетата отчита, че най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. През октомври предприятията отчетоха засилване на негативното влияние на тези фактори спрямо септември.

Стойностите

През ноември съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 2,9 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 3,5 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва нивото си от октомври. Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са позитивни.

През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 0,8 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158