EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подобрение на бизнес активността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подобрение на бизнес активността

mail07:10 | 25.03.2021прегледи 1293 коментарикоментари 0


Икономическата активност в еврозоната през март се върна към нивата на експанзия, тъй като промишленото производство отбеляза най-солиден растеж от над 23 години насам, докато бизнес активността в сферата на услугите започна да се възстановява от загубите през предходните два месеца въпреки продължаващия локдаун в голяма част на Европа.

Това показват предварителни резултати от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Окончателните данни обаче могат да бъдат ревизирани в низходяща посока, тъй като голяма част от стария континент страда от третата вълна на коронавирусната пандемия, която принуди европейските държави да подновят строгите противоепидемични мерки и локдауни. Бавното темпо на ваксинация срещу Covid-19 в Европа също може да се отрази негативно на бизнес активността при представяне на окончателните данни от проучването на IHS Markit за месец март.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна изненадващо обратно над важното ниво от 50 пункта до 52,5 пункта през март от 48,8 пункта през февруари, докато очакванията бяха за по-слабо негово повишение към 49,1 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от края на 2018 година и първо нарастване на общия PMI индекс над важната бариера от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност) от пет месеца насам.

Индексът PMI, оценяващ промишлената активност в еврозоната, скочи рязко през март до 62,4 пункта от 57,9 пункта през февруари благодарение на истински бум при търсенето на промишлено произведени стоки, като това е рекордно ниво на индекса от началото на проучването на агенция Markit от юни 1997 г.

"Икономиката на еврозоната се представя по-добре от очакванията през март, показвайки много по-добро от прогнозите разрастване главно благодарение на рекордния скок в производството“, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg