EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подкрепа за стопаните заради суша и пожари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подкрепа за стопаните заради суша и пожари

mail07:33 | 18.08.2020прегледи 507 коментарикоментари 0


Близо 1 млн. дка са т.нар. пропаднали заради сушата площи, от които няма да се получи реколта. Това никога досега не се е случвало, заяви земеделският министър Десислава Танева при посещението си в Кнежа. Всички, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени чрез държавна помощ през есента. Основните поражения са върху добивите от зърно в 6 области на Източна България.

Сектор “Зърнопроизводство” е най-конкурентоспособен и устойчив, но тази година ще работи на загуба, коментира Танева. Именно натрупаната през годините финансова стабилност щяла да им позволи да продължат да развиват дейността си. Земеделците щели да бъдат подпомогнати и за следващата сеитба с кредити от 25 лв./дка за семена и торове.

Добивите от пшеница са между 4,6 и 4,7 млн. т. За хляб, фуражи и семена трябвали 1,5 млн. т, затова имало възможност за износ на около 3 млн. т. Засега експортът бил с 34% по-малък, отколкото по същото време на миналата година.

2020 г. е най-тежката за земеделския сектор заради голямата суша, но стопаните ще получат и най-много плащания тази година - 1,7 млрд. лв. до декември, каза Танева.

Земеделските производители от Област Хасково, чиито стопанства пострадаха от пожарите, ще получат извънреден de minimis в размер на 400 хил. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със стопани в село Рогозиново, община Харманли. Тя уточни, че помощта ще се предоставя за постоянно затревени площи, пасища, ливади, люцерна и на фермери с трайни насаждения. "В Хасковска област са установени 10 500 дка опожарени площи. От тях има постоянно затревени, които служат за изхранване на селскостопанските животни", уточни земеделският министър.

По думите й, към момента са установени 54 пострадали земеделски стопани, сред които и един фермер с  9 изгорели животни. Тя поясни, че за животните е прието обезщетение до 1000 лв. на животинска единица." Предвидените ставки за подпомагане са: за трайни насаждения до 120 лв./дка, фуражни култури - до 40 лв./дка, постоянно затревени площи - до 30 лв./дка. Това важи за общините от Хасковска област, в които имаше обявено бедствено положение", уточни Десислава Танева. Тя подчерта, че за да не се изпусне фермер, пострадал от пожара в Хасковска област, за който е ясно, че не е причинен от дейността на земеделски стопанин, ще се събират цялата следваща седмица документи и заявления, които те трябва да подадат. "Ще проверим, площите или животните, които са заявени за обезщетение, дали наистина са унищожени, а през последващата седмица, в понеделник ще бъдат наредени плащанията. В дните 24.08 и 25.08 стопаните ще получат средствата по този de minimis “, обясни земеделският министър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg