EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подемът на българската икономика започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подемът на българската икономика започна

mail17:30 | 19.05.2010прегледи 2119 коментарикоментари 2


Подемът в българската икономика започна, темповете, с които се възстановява износът са близки до тези в Централна Европа, но България последна влезе в кризата и ще излезе от нея по-късно, коментира Кристофор Павлов, главен икономист Уникредит Булбанк, на  Конференцията за инвестиционни проекти и устойчиво развитие BalREc, която се провежда в София.
Въпреки че някои негативни тенденции все още са налице - спадът на продажбите на дребно бележи двуцифрен ръст от началото на годината, домакинствата се чувстват несигурни и затова харчат по-малко, нещата ще изглежда съвсем различно в средата на 2011 година.
Износът, който бележи ръст пети месец ще бъде последван от съживяване на инвестициите, които от своя страната ще изтеглят пазара на труда, а по-късно и потреблението на отделните домакинства.
През 2011 ще започне създаването на нови работни места, което ще се усети най-вече през средата на годината, а това ще тласне и жилищния пазар.
България ще продължи да привлича чуждестранни инвестиции, но в по-малки размери. По време и след кризата структурата на икономиката се променя и след отзвучаване на кризата тя ще е по-малко зависима от преки чуждестранни инвестиции.
Според Борислав Стефанов, председател на Българската агенция за инвестиции, стимул за чуждестранните инвестиции са най-ниският корпоративен данък в ЕС, малък държавен дълг, нисък бюджетен дефицит, както и близостта до пазари като Русия, Близкия Изток.
Основният приоритет на инвестиционната агенция ще бъде представяне на страната като място за инвестиции с цялостна маркетингова стратегия.
Агенцията ще намали прага за инвестиции във високите технологии, също така се въвежда ново понятие "приоритетен проект".


 
Коментари
 
Никола - 22-05-2010 г. 09:33:41

Не разбирам защо се цитира непрекъснато Уникредит? Ами те и в Италия са банка на мафията и са с най-лоши условия за клиентите си.

Митио - 21-06-2011 г. 15:23:15

Ето тук има подробен анализ направен от специалисти на това какво се случва реално: http://www.microslushalka.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=70:balgarskata-ikonomkika-referat-po-op-&catid=44:novi-statii&Itemid=60

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg