EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подготвят одит на газоразпределителните дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подготвят одит на газоразпределителните дружества

mail14:20 | 08.07.2010прегледи 545 коментарикоментари 0


Предстои одит на газоразпределителните дружества, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той уточни, че преди това ще бъде направен анализ на ценообразуването на газа от страна на тези дружества. При одита ще се проверява състоянието на тръбопроводите и направените инвестиции, допълни министърът.
Той посочи, че ще се проверява дали калкулираните цени са действителните, които са необходими на дружествата, защото като процент от крайната цена това, което получават българските газоразпределителни компании, по думите на министъра е
сравнително много.
В отговор на въпрос министърът отбеляза, че цената от 338 долара за 1000 кубически метра е цената на природния газ, който страната получава по различните договори и това е актуалната цена. Цената на "микса" и в долари може да е различна, защото
зависи от това какви количества се вземат за съответното тримесечие по различните договори, допълни Трайков.
Той съобщи в отговор на въпрос, че днешните преговори в Москва са само за газовите доставки, без проекта "Южен поток".
По този проект в момента се работи по варианти на "пътна карта". Проектът ще бъде обсъден следващия петък в София, допълни министърът.
Днешните разговори бяха предвидени доста преди да стане ясно, че ще има среща между премиера Бойко Борисов и руския вицепремиер Виктор Зубков в понеделник, уточни Трайков. Очаквам с интерес да разбера от българските участници в разговорите дали вече има руска позиция по темите, които обсъдихме тогава, допълни министърът. Той отбеляза, че окончателни резултати от днешните преговори ще има, когато бъдат подписани договорите, а сегашните разговори са междинни.
По-рано днес Трайков и държавният секретар за туризма на Испания Жоан Мескида подписаха меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството в областта на туризма. Една от целите на документа е увеличаване на туристическия обмен между двете страни.
По данни на Испания, страната е на осмо място като предпочитана дестинация за българите и годишно се посещава от сто хиляди български туристи. За миналата година броят на испанските граждани, избрали да почиват у нас, е 60 000. Гостът отбеляза, че туристическият поток не е задоволителен, както за Испания, така и за България.
Жоан Мескида съобщи, че миналата година 1500 българи са почивали в Испания по програмата "Европейски туризъм за възрастни". Той добави, че техният брой догодина ще бъде удвоен.
Стойността на почивката за една седмица в хотел четири звезди с пълен пансион е 365 евро. За сравнение - една нощувка в подобен хотел през ноември с включена цена на закуската е между 80 и 120 евро.
Министър Трайков отбеляза, че България също може да формулира подобна програма, но не непременно на основата на финансова помощ от държавата, а като се разчита на вече изградената база и на допълнителните услуги, които предоставя страната за балнео-, уелнес- и спа-почивка.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg