EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подготвят нова пречиствателна станция за „Златни пясъци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подготвят нова пречиствателна станция за „Златни пясъци”

mail12:00 | 30.09.2010прегледи 1601 коментарикоментари 0


Общината ще направи новата пречиствателна станция за курортния комплекс Златни пясъци, става ясно от публикация на в. Позвънете. От администрацията вече работели по проект, с който да се кандидатства по оперативна програма „Околна среда”. Мястото, на което трябва да се вдигне новото съоръжение, е теренът на сега съществуващата пречиствателна станция. И занапред се предвижда земята да си остане собственост на „Златни пясъци”. От администрацията не можаха да обяснят обаче как обект, който ще е публична общинска собственост, ще бъде изграден върху частен терен. Именно въпросът със собствеността отказа общината при предходното набиране на проекти по програмата. Тогава от администрацията искаха "Златни пясъци" АД да прехвърли собствеността на терена, за да се кандидатства по програмата, но до споразумение така и не се стигна. Сега с промяна в условията за кандидатстване курортът бил включен в разрешителния списък, обясни Евгения Димитрова от общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми”.
Залагаме бомба със закъснител, която ще гръмне след 2-3 години, заяви Красимир Маринов от „Отечество”, по време на обсъждането в комисията „Финанси и бюджет”. Маринов е предствител на общината във ВиК - Варна. Той припомни, че от години основната пречка пред реализирането на проекта е именно собствеността върху земята. През 2009 г. тогавашният зам.-директор на ВиК - Варна Пламен Стоянов призна пред „Позвънете”, че управата на курортния комплекс е искала по 140 евро на квадрат от дружеството, за да продаде земята под пречиствателната станция.
На този етап не ни е необходимо съгласието на собственика, за да кандидатстваме с проекта, заяви пък Димитрова. Тя подчерта, че съоръжението и тръбите ще са собственост на общината, те ще се стопанисват от ВиК, но земята, на която ще са, ще си остане на Златни пясъци. Сложната схема се налага поради обстоятелството, че само общината може да е бенефициент по програмата. Тя обаче ще трябва да осигури и до 1 млн. лв. за съфинансирането на първия етап от проекта. Предстои да се подпише и споразумение за сътрудничество на общината с местното ВиК. Красимир Маринов изрази съмнения и по отношение на този проектодокумент. Според него е притеснително, че в отношенията ще се намеси и трета страна, собственик на терена. Той добави още, че по никакъв начин не се гарантира заустването на варненци, които живеят от спирка „Писател” до Златни пясъци. Според Маринов не е изключено да се окаже накрая, че хората ще трябва да плащат между 4 и 5 лв. за кубик вода.
Този проект ще е поредният опит да се реновира крайно амортизираната и неефективна пречиствателна станция на Златни пясъци. Маринов припомни, че в държавния бюджет дълго време е имало резервирани 35 млн. евро за целта, но заради нежеланието на управата на комплекса да сътрудничи парите не бяха усвоени. Въпреки скептицизма му съветниците от финансовата комисия дадоха съгласието си общината да кандидатства с проекта по оперативната програма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg