EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подготвя се стратегия са минната индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подготвя се стратегия са минната индустрия

mail11:45 | 03.12.2012прегледи 425 коментарикоментари 0


Приемането на стратегията за минния отрасъл на България ще гарантира устойчивото развитие на сектора. Това става ясно от залегналите в проекта на минната стратегия текстове, които бяха подложени на обществено обсъждане. На дискусията присъства и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова. Тя припомни, че през 2010 г. в МИЕТ е създаден Единният орган за цялостно управление и контрол на подземните богатства в страната.

По думите на Харитонова един от приоритетите на правителството в областта на индустриалната политика е именно разработването на национална стратегия за минната индустрия. Тя подчерта, че в документа трябва да се отрази най-точно балансът между интересите на обществото и бизнеса.
Всички постъпили забележки, становища и препоръки ще бъдат разгледани, за да се постигне крайната цел – създаване на устойчива за развитието на сектора стратегия. Зам.-министър Харитонова подчерта, че с реализацията на стратегията ще бъде постигнат балансиран икономически, социален и екологичен подход при проучването, добива и преработката на подземните богатства. Ще бъде гарантирана и стабилна инвестиционна среда, прозрачна и ясна регулаторна и институционална рамка и ефективна система за контрол.
Една от целите на националната стратегия за развитие на минната индустрия е да насърчи лоялната конкуренция в сектора и рационализирането на дейностите на миннодобивните предприятия. Стимулира се и разработването на ефективни технологии за рационален добив и оптимално оползотворяване на невъзобновяемите природни ресурси. В стратегията се акцентира и на опазването на околната среда и земните недра, както и управлението на минните отпадъци. Социална цел на минната стратегия е осигуряването на безопасни работни места, повишаване квалификацията на кадрите в сектора и гарантиране на достойно трудово възнаграждение./ МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167