EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подводен електропровод между Германия и Острова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подводен електропровод между Германия и Острова

mail18:12 | 25.07.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


След години планиране започна изграждането на подводен кабел за пренос на електроенергия, който трябва да свърже електропреносните мрежи на Великобритания и Германия. Това предаде ДПА, цитирайки изявление на компанията "НеуКънект" (NeuConnect), отговаряща за проекта за подводния електропровод.

Компанията съобщи, че тази седмица във Великобритания са започнали строителни дейности по проекта, известен още като "енергийна магистрала", на стойност 2,8 милиарда евро (3,1 милиона долара).

725-километровият подводен кабел за пренос на електричество, част от който ще минава по дъното на Северно море, е планиран да заработи през 2028 г. Той трябва да пренася двупосочно до 1,4 гигавата електроенергия.

Според британския енергиен министър Грант Шапс, кабелът ще може да доставя зелена енергия за до 1,5 милиона домакинства.

Целта е да се гарантира енергийната сигурност в Германия и Обединеното кралство, както и да се намалят вредните за климата емисии.

За тази цел в Германия ще бъде изградена конверторна станция в района на Вилхелмсхафен, на германското крайбрежие на Северно море, която в бъдеще ще бъде свързана чрез кабел със съответно съоръжение в английското графство Кент, край устието на Темза.

Германският посланик в Лондон, Мигел Бергер, описа проекта като "ключов" и добави, че може да се очаква бърз напредък по него.

По думите му "това е най-големият британо-германски инфраструктурен проект и ще ни позволи да споделяме излишната енергия, предотвратявайки загубата на възобновяема енергия"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg