EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подадена жалба срещу "Северен поток" 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подадена жалба срещу "Северен поток" 2

mail16:16 | 07.01.2016прегледи 1276 коментарикоментари 0


Енергийната общност на ЕС е подала в ЕК жалбата на украинската компания „Нефтогаз“ срещу проекта „Северен поток 2“, съобщава ТАСС.
Жалбата е в съответствие с член 90 от Договора за създаване на Енергийната общност. Жалбата се отнася до предполагаемото нарушение на нормите на Енергийната общност по така наречения газопровод „Северен поток 2“, казва се в изявлението на Енергийната общност. Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Словакия преди време разкритикуваха Брюксел за строежа на проекта. Според тях той ще засили зависимостта на Европа от руски газ, сериозно отслабвайки енергийната сигурност на страните от ЕС. Газопроводът „Северен поток-2“ няма никакъв икономически смисъл. Това заяви държавният глава на Украйна Петро Порошенко след срещата с полския си колега Анджей Дуда.
„Потвърдихме трърдата позиция на Украйна и Полша за недопустимостта на такова строителство. Солидарни към нас са Словакия и балтийските страни“, отбеляза Порошенко, подчертавайки, че проектът е изцяло политически.

Преди дни обаче Варшава поиска бъдещият газопровод, по който Русия ще доставя газ в Европа, да преминава през територията на Полша, предаде РИА Новости, позовавайки се на интервю на полския външен министър Витолд Ващиковски за германския таблоид BILD.
„Ние искаме, например, бъдещият газопровод от Русия към Западна Европа да преминава и през полска територия. Това ще е знак за солидарността и партньорството на ЕС със страните от Централна и Източна Европа“, каза Ващиковски. Освен това, Полша иска от ЕС и Берлин солидарност по въпроса за разполагането на постоянни бази на НАТО на своя територия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161