EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повишена прогноза за БВП на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повишена прогноза за БВП на България

mail19:54 | 18.04.2010прегледи 1970 коментарикоментари 1


Икономиката на България отбелязва за 5-ти месец растеж в износа и затова ще ревизираме прогнозата си за тази година. Това съобщи в предаването"Седмицата" на Дарик радио вицепримиерът и министър на финансите Симеон Дянков от Мадрид, където участва в срещата на ЕКОФИН.
При заложени в бюджета прогнози от 0.3% растеж на БВП през 2010 година се очаква цифрата да достигне 1 на сто.
Дянков съобщи още, че до месец ще има решение за това каква да е пенсионната реформа у нас - въпрос дискутиран от всички участници в срещата на ЕКОФИН. Въпреки, че дебатът беше поизоставен, България не може да остане така, тъй като в цяла Европа се обмисля това, обясни министърът.
На България е било препоръчано да вземе допълнителни мерки, извън вече одобрените 60, съобщи още Дянков. Той се обадил веднага на премиера и се очаква през следващата седмица да се обмислят допълнителни противодействия на кризата. Не е изключено сред тях да бъде оттеглената засега идея за повишаване на ДДС, стана ясно от думите на министъра.
Българското правителство получи положителна оценка за конвергентната си програма, каза още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му с тази оценка Европейската комисия ни казва, че в края на 2009 година има отлично справяне с бюджета и програмата за 2010 година е добра.
„Ще ни е много трудно да обясним защо България е харчила толкова много през март, април и май миналата година предизборно", каза финансовият министър.
Симеон Дянков заяви, че не може да се очаква реформите в България да бъдат направени за седмица или месец. Той поясни, че за здравната реформа не се притеснява, че там ще се работи и има добър нов екип. „Голямата тема е пенсионната реформа", добави Дянков. Той допълни, че в следващия месец - два ще се върви към посока тя да стане основно перо в стратегия „Европа 2020", за да може да се помогне на финансовите министри да обяснят на хората защо това е толкова необходимо.
„Вече имаме предварителни данни за първото тримесечие от гледна точка на икономически показатели. Износът вече пети месец расте и износът е този, който ще издърпа икономиката нагоре", каза още финансовит министър.


 
Коментари
 
Оптимист - 18-04-2010 г. 21:03:27

Ако всички предприятия са като нашето,то процентите трябва да са много повече. От ноември 2009 година почти удвоихме износа си,а в момента усвояваме нови производства.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg