EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече работни места през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече работни места през Q2

mail12:10 | 08.03.2011прегледи 895 коментарикоментари 0


Eдин на всеки четири български работодатели споделя, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие (над 19% през първото тримесечие на 2011 г.), докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители. Така общият показател на нетния обзор на заетостта се повишава с 11 процентни точки в сравнение с предишното тримесечие и е +15%. Това показва обзорното изследване на Менпауър за заетостта, проведено в България за второто тримесечие на 2011 г. Изследването, което включва 764 български работодатели, показва, че наемането на служители през второто тримесечие значително ще се подобри на тримесечна база, като секторите производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа.
Работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и др., отчитат най-силните планове за наемане на служители през второто тримесечие на 2011 г. Нетният обзор на заетостта в този сектор е +25% - значително подобрение от 28 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г.
„Много сме щастливи, че последното ни изследване на заетостта показва, че секторът на обществени и социални услуги е готов да претърпи голямо развитие през второто тримесечие на годината. Това е индикатор, че все повече и повече българи споделят идеята за ученето през целия живот. Компаниите от този сектор, които са специализирани да помагат на служителите да подобряват своите умения и да придобиват нови, ще се нуждаят от повече таланти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда”, каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.
„Подобно на него, секторът на ресторантьорството и хотелиерството очаква да увеличи работната си сила заради предстоящия ваканционен сезон”, каза Надя Василева. „Плановете за наемане на нови служители значително са се увеличили, като прогнозата на сектора се повишава с 32 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г.”
В другите индустриални сектори Надя Василева вижда изненадващ оптимизъм, като нетният обзор на заетостта в секторите на производството, търговията на едро и дребно и ютилити сектора значително се подобрява в сравнение с предишното тримесечие.
„Растящият оптимизъм на работодателите означава, че отново можем да станем свидетели на разгорещена война за таланти със специфични умения”, добави Надя Василева. „Компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители, ако искат да предложат най-доброто на своите клиенти. Освен това, ще си позволя да акцентирам върху важността на един източник на таланти с огромен потенциал – жените, които могат да допринесат още много за българската икономика, ако им се даде правилният шанс на правилното място и в правилното време.”
От друга страна, увереността за увеличение на работната сила на работодателите от сектора на минното дело и свързаните с него дейности остава нулева и без промяна от миналото тримесечие.

България, Q2 на 2011 г. – Сравнение по сектори

Индустриален сектор Нетен обзор на заетостта
земеделие, лов, риболов & горско стопанство +9
строителство +12
електричество, газ & вода +9
финанси, застраховане, недвижими имоти & бизнес услуги +21
производство +21
минно дело 0
публичен & социален сектор +25
ресторанти & хотели +23
транспорт, складове & комуникации +10
търговия на едро и дребно +20

 Петте най-важни региони

По отношение на петте региона в България, включени в изследването, перспективите за активизиране на пазара на труда през следващите три месеца са положителни във всички тях. Работодателите от петте региона очакват нивата на заетост да се увеличат през второто тримесечие на 2011 г. Работодателите от Варна отчитат много оптимистична нетна прогноза за заетостта от +21%, докато работодателите в София очакват темпа на наемане на нови служители значително да се подобри в сравнение с предишното тримесечие, като прогнозата им е +19%. Работодателите от останалите два региона също споделят положителни намерения за наемане на нови служители, като прогнозата за Русе е +17%, а за Пловдив - +11%. В същото време регионът на Бургас очаква по-малко увеличение на заетостта и прогнозата на работодателите е +5%.„Българските работодатели са сред най-големите оптимисти в Европа през това тримесечие”, каза Надя Василева. „Надяваме се, че пазарът на труда може да запази този темп и занапред – само времето ще покаже това.”
От регионална гледна точка работодателите в Гърция споделят отрицателни очаквания за нарастване на заетостта за четвърто поредно тримесечие, като тяхната прогноза стига разочароващите -10%. В други близки на България държави нетният обзор на заетостта на Чехия е +4%, на Унгария +3%, на Полша - +12% и на Словения - +5%. За второ поредно тримесечие работодателите в Турция споделят най-силните в региона планове за увеличение на работната сила и тяхната прогноза стига впечатляващите +35%.
Копие на глобалното Обзорно изследване на Менпауър за заетостта за второто тримесечие на 2011 г. можете да намерите на www.manpower.com.

За Manpower Inc.
Manpower Inc. (NYSE: MAN) е световен лидер при новаторските решения, свързани с човешкия капитал.
За Менпауър България
Компанията развива активна дейност от началото на 2007-ма година, като до днешна дата разполага с офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg