EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече младежи от Молдова и Украйна искат да учат в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече младежи от Молдова и Украйна искат да учат в България

mail15:33 | 17.03.2017прегледи 1314 коментарикоментари 0


През последните години нараства броят на младежите от Молдова, Украйна, Македония, които искат да учат в български университети, каза във Варна проф. д-р Вяра Пожидаева, представител на сдружение "Кандидат-студентска борса" и зам.-ректор на Минно-геоложкия университет при откриването на форум за бъдещи студенти, на който се представят повечето от родните висши заведения.
По думите на Пожидаева се увеличават и студентите от Арабски държави. Според нея интересът им е насочен най-вече към дисциплини, свързани с проучването и добива на полезни изкопаеми, експлоатацията и преработката на материалите. Причината за завишения интерес е това, че в България образованието е на добро ниво, а таксите за обучение са напълно приемливи, каза още Пожидаева.
За българските зрелостници тя посочи, че има тенденция младежите да се насочват към хуманитарните науки - икономика, юридически науки, психология. Безспорният фаворит са дисциплините, свързани с компютърните технологии. Като цяло децата избягват математическите и инженерните дисциплини, защото им се струват по-трудни, каза Пожидаева. Според нея това е основната причина на пазара на труда да има дефицит на такива кадри. Вариантът за разрешаването на този проблем е да се стимулират младежите да учат такива дисциплини, каза Пожидаева. Според нея наличието на свободни работни места и по-добро заплащане са шанс децата да започнат да се преориентират.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg