EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Повече ИТ паралелки в гимназиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече ИТ паралелки в гимназиите

mail06:25 | 06.06.2018прегледи 1873 коментарикоментари 0


Ще увеличаваме броя на паралелките по информатика в гимназиален етап, като стимулираме училищата да избират тези паралелки и този профил. Ще разширяваме и програмата за обучение на гимназисти, които не са в паралелки по информатика, за придобиване на професионалната квалификация "Приложен програмист, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форума "Образование 4.0", посветен на дигиталното обучение и на новите технологии, които навлизат в образованието.
Той уточни, че програмата "Старт за ИТ кариера" е започнала през миналата година и има 1000 ученици от други профили и професионални направления, включени в нея. Трябва да мотивираме повече ученици да се включат в тази програма и се надяваме, че може в нея да участват 3000-4000 ученици през следващите две години, каза министър Вълчев. Той информира, че за обучението в информационни технологии в училище се въвежда компютърното моделиране от трети клас. Дейности по интереси в областта на програмирането от първи до седми клас ще се финансират от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", добави Красимир Вълчев.
Променяме учебните програми, като се опитваме да вплетем дигиталните компетентности във всички учебни програми и да ги свържем с останалите умения, като ключово е да се свържат с креативността у децата, коментира образователният министър. Трябва да разширяваме достъпа до електронно съдържание и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще започне проект, по който ще се създаде т.нар. отворен облак с безплатно образователно съдържание. Това ще са видеофилмчета и други образователни ресурси, които ще се достъпни за ползване без заплащане.
Проектът за изграждането на отворения облак за образование ще започне от 2019 г., но е реалистично да го има през 2020-2021 г., ако има обжалвания, обясни министър Вълчев. Той отбеляза, че вече има достъп до електронно четими варианти на книжните варианти на учебниците. МОН ще финансира всички училища да имат до една година wi-fi мрежи, сега около 1300 училища нямат такива мрежи или нямат достатъчно покритие с интернет. Общо училищата у нас са около 2400. Подпомагаме училищата за разширяване и на т.нар. фронтално или интерактивно обучение в класните стаи - чрез мултимедийни дъски и проектори. Сега има 13 000 класни стаи, които са оборудвани с тази техника, информира образователният министър.
Той обеща, че МОН ще подпомага училищата да поддържат електронни платформи и електронни дневници, както и ще им помага за осигуряването на високоскоростен интернет. "От идната учебна година ще въведем инструмента за самооценка на образователните институции за дигитална подготвеност, който изработи ЕК", обяви министър Вълчев.
Той съобщи, че общо 294 ще са иновативните училища през следващата учебна година в страната.
Новите образователни системи трябва да подготвят хора с дигитална образователна култура и с дигитална медийна грамотност. Хора, които ще се учат цял живот чрез използването на технологиите, но тези хора ще трябва по-често да сменят професиите си и да работят професии, които днес не съществуват, коментира на форума министър Красимир Вълчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140