EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече инвестиции при по-добра инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече инвестиции при по-добра инфраструктура

mail14:00 | 15.10.2010прегледи 839 коментарикоментари 0


Инвестиции в България ще има след подобряване на инфраструктурата. Затова е необходимо да започнат системни действия поне три години преди първата копка. Това заяви пред варненски студенти министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. Дончев посочи, че полза от тези пари имат не само нетните донори от по-развитите страни от Европейския съюз, но и там, където се инвестират средствата. За периода 2007-2013 г. по оперативни програми, България има възможност да усвои над 15 684 000 000 лева. До момента страната е договорила 5,4 млрд. лева, което е под 35 % от общата сума, а е реализирала едва 1,261 млрд. лева – 8 %. Министър Дончев подчерта, че през периода 2007-2008 г. не е имало никакви договаряния и плащания от страна на правителството. Раздвижването е започнало през 2009 г., особено по Оперативна програма „Транспорт”, по която България има възможност да усвои 4 млрд. лева за строителството на три магистрали, жп линии, пристанища и интермодални терминали.
„Пред нас стоят два основни въпроса – защо ЕС дава пари на България и защо страната ни не може да се възползва адекватно от тези пари. Това са въпросите, на които търсим отговори”, допълни Томислав Дончев.
Само преди ден стана ясно, че България е усвоила досега едва  4,57 на сто от предназначените й европейски средства през финансовия период 2007 - 2013 г., които се оценяват на около 8 милиарда евро, и ако това темпо се запази, не може да се очаква повече от 15 процента усвояване до края на периода. Това се отбелязва в доклад на Гражданската коалиция за устойчиво ползване на европейските фондове в България, представен заедно с организацията CEЕ Bankwatch Network.
Коалицията включва 40 неправителствени организации в страната ни, а в CEЕ Bankwatch Network, която наблюдава дейността на европейски финансови институции и усвояването на техни средства - организации от 14 европейски страни.
Изнесените данни в доклада сочат, че България не може да разчита на европейски средства за решаване на значителни икономически и социални проблеми. Напротив, страната ни, която се счита за най-бедната в Европейския съюз, е изправена пред
реална опасност да се превърне в нетен вносител в бюджета на съюза.
Докладът изброява няколко по-важни причини за слабото усвояване на европейски средства - лошо планиране на проектите, слаба административна подготвеност, прекалени бюрократични изисквания, които отблъскват потенциални кандидати,
неосведоменост за възможностите и начините да се кандидатства по европейски проекти, корупция, страх да се одобряват проекти от компетентни лица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037