EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Повече изби за био вино у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече изби за био вино у нас

mail15:10 | 05.03.2015прегледи 730 коментарикоментари 0


Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев съобщи по време на Винария 2015 в Пловдив, че голяма част от родните производители на био вино са стартирали процес по сертификация и той се надява, че до 2-3 години 50% от производството на екологичното вино у нас ще бъде сертифицирано.
От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната се увеличават. „Смятам, че имаме добре развито винопроизводство, което активно се модернизира. Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през миналата година“, подчерта инж. Красимир Коев. Той съобщи, че през 2014 година се е увеличил износът на българско вино за Китай и САЩ. Над 5 милиона литра са експортирани в най-бързо развиващия се винен пазар в Азия, а 1 милион литра - в страната с неограничените възможности, въпреки силната конкуренция в бранша. „Винената култура на българина се повишава. Нараства и консумацията на вино сред българите и за това има своя принос и традиционното изложение „Винария“, заяви Красимир Коев. Той посочи, че около 100 милиона литра от Дионисиевата напитка са реализирани на българския пазар, 4% от които е внос, а останалите количества са българско производство.

„В продължение на пет дни в Международен панаир Пловдив си дават среща иновациите, образованието, науката и бизнеса, да се консолидират мнения, да се види практиката и да се осъществят бъдещи контакти, да се осъществи ползотворно сътрудничество“, посочи ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков.
50 български и чуждестранни изби участват в 23-то издание на международната специализирана изложба „Винария“.
„Прекрасно изложение. Тази година е в по-широк формат и се надявам така успешно да продължи през годините.“ Такава оценка направи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриване на 7-те международни изложби, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 8 март.
Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. За първи път на „Винария 2015“ ще бъде обявена изба на годината.


 


Тагове: био вино, изби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg