EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече влакове между Пловдив и Одрин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече влакове между Пловдив и Одрин

mail06:55 | 25.07.2023прегледи 716 коментарикоментари 0


Вече работим за осигуряването на повече влакове по направлението между Пловдив и Одрин, които да бъдат алтернатива на постоянно увеличаващия се автомобилен трафик. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща  с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок. Той допълни, че в момента по тази дестинация се движат два влака дневно – по един във всяка посока.

„В ход е модернизацията на железопътната инфраструктура по цялото направление от сръбската до турска граница, но освен изграждането на жп линиите вътре в страната, трябва да гарантираме и бързото преминаване през граничните пунктове“, посочи министър Гвоздейков.

По този повод беше заявено, че предстои скоро да започне работа по техническите детайли на проекта за втори граничен жп преход между двете държави. През юни беше подписан меморандум за разбирателство за реализирането му. „Пускането в действие на още един железопътен преход ще облекчи трафика през съществуващия пункт Свиленград – Капъкуле и ще привлече още повече товари към региона“, коментира министърът.

Двете страни изразиха позиция, че трябва да се работи активно за облекчаване на товарния и пътническия трафик на общата ни граница. „Освен постоянно нарастващия брой камиони, през летните месеци преминават над 6600 леки автомобила дневно през контролно-пропускателните пунктове на Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново“, заяви посланик Секизкьок.

Тя увери министър Гвоздейков, че предстои таксата за дезинфекция, която турската страна в момента събира от българските превозни средства, да отпадне на всички пунктове. Министърът постави също въпроса за честите проблеми на българските превозвачи при въвеждането на данните на еднократните или многократни разрешителни в турската автоматизирана система.

Министър Гвоздейков и турският посланик обсъдиха и напредъка по проекта за изграждане на жп участъка Елин Пелин-Вакарел, който се строи от турски консорциум. Транспортният министър увери, че още в първите си дни на поста е бил запознат с въпроса за необходимостта от допълнително укрепване на тунелните съоръжения  по тази линия.

„Проведохме редица срещи с юристи и технически експерти и вече е намерено решение на този въпрос и са осигурени допълнителни средства, които да гарантират безопасността на тези съоръжения“, обясни Гвоздейков.

По време на срещата беше обсъдено и развитието на Ро-Ро линия между пристанищата Бургас и Карасу. Министър Гвоздейков и посланик  Секизкьок бяха коментираха също, че сигурността и свързаността са в основата на добрите отношения между България и Турция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg