EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Повече БВП, повече европари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече БВП, повече европари

mail13:48 | 27.09.2013прегледи 839 коментарикоментари 0


България ще може да поиска повече средства от структурните фондове от новия програмен период, ако повиши брутния си вътрешен продукт, заяви след разговори с премиера Пламен Орешарски еврокомисар Йоханес Хан, който е на посещение в България. Пари за интеграция на сирийски бежанци от структурните фондове не могат да се ползват, каза още еврокомисарят.

Разговорите на еврокомисаря Хан с българското правителство целят конкретните му препоръки да залегнат при окончателното договаряне на новата финансова рамка, уточни самият той, като в отговор на въпрос не назова кое българско правителство носи отговорността за най-ниския процент на финансиране, но отбеляза, че все още не са приключили преговорите. Договорени са само основните параметри през февруари тази година и това било резултат на двегодишни преговори. Хан обясни формулата, която е обвързана с брутния вътрешен продукт на всяка страна:

Освен това има и горен таван като ограничение, който е 2,35 от брутния вътрешен продукт, това е формулата и е факт, че България има най-ниския продукт и това води до най-нисък обем от средства в абсолютно изражение.

Йоханес Хан отбеляза, че през 2016 година ще има нов преглед на резултатите на регионите и тогава, ако има положителни тенденции, България ще може да поиска повече средства от фондовете. Според комисаря Хан ключовият фактор за по-успешното усвояване на европейските пари от настоящия програмен период и за следващия е наличието на опитни и способни служители в администрацията на централно и местно ниво:

И на второ място, да се осигури приемственост и тези служители да не бъдат сменяни при показани добри резултати.

От 2009 година България отбелязва прираст от 7% годишно, което е чудесен темп. И очаква България да направи още заявки за плащания, което ще е чудесно.

Премиерът Орешарски смята, че в следващите 2 години процентът на усвояване ще се увеличи:

Аз много се надявам, че 35% са към сегашния момент, а при приключване на финансовата перспектива процентът ще бъде значително по-голям. Все пак имаме още малко повече от 2 години, за да приключат доста от проектите, които сега са в ход, или някои дори в самото начало.

Комисарят Хан отбеляза, че са били обсъждани възможности да се ползват средства от структурните фондове за справяне с бежанския поток от Сирия. Той е категоричен, че парите на фондовете не могат да се ползват за тези цели, като отбеляза:

За интеграцията на бежанците може да се потърси финансиране от други европейски фондове, що се отнася до други мерки като тяхното настаняване и устройване, структурните фондове не могат да помогнат.

В Европейската комисия темата ще бъде поставена следващата година от Гърция и Италия, които ротационно ще председателстват Европейския съюз.

Репортаж на БНР.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg