EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Победителят в „Дърво с корен 2012”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Победителят в „Дърво с корен 2012”

mail10:00 | 28.12.2012прегледи 1184 коментарикоментари 0


Вотът на 1111 души определи вековна черница и два ореха в с. Глушник, Сливенско, за най-харесваните дървета в България за 2012 г., в конкурса „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. „Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си „Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, сподели на церемонията по награждаването, провела се днес в София, номиниралият дърветата Стефан Стефанов от гр. Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан -само на няколко километра северно от с. Глушник.
Археологът доц. д.и.н. Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател и познавач на Сливенския край потвърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани.
И трите дървета са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите през м. август тази година.
Второ място, със 782 гласа, заеха черниците в местността Черничките в Златарица, номинирани от Клуб „Млад природолюбител" към СОУ „Св. Св.Кирил и Методий", гр. Златарица, а на трето място, със 722 гласа, остана хилядолетният чинар от с. Белащица, Пловдивско, номиниран от Валентина Псалтирова и Христо Христов.
В допълнителните категории на конкурса наградите за „Млад природолюбител” получи Клуб „Млад еколог” от ПУИ „Асен Киселинчев” в гр. Долни Дъбник за прихващане от издънка на яворово дръвче и грижа за него, а в категория „Дърво с бъдеще” Росен Спасов от Враца бе отличен за усилията си по запазване на редкия сорт черница „Стамболски дуд”. При обявяването на победителите, Тихомир Томов от фирма „Алпин джобс”, партньор в провеждането на конкурса, предложи в допълнение към наградата за победителя в конкурса (грижа за черницата и орехите от с. Глушник), да обгрижи и черницата от Враца, за да може младото дърво да укрепне и се развива добре.

Победителят от с. Глушник в тазгодишния конкурс ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината“ като ще се състезава с националните победители на Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция. Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2013” ще се проведе в началото на 2013-та и в него ще могат да участват всички победители от страните участнички.
Конкурсът „Дърво с корен”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”, се провежда за трета поредна година и е част от конкурса „Европейско дърво на годината”. Първият победител през 2010 г. стана 600-годишният чинар в с. Гърмен, Благоевградско, който впоследствие се класира на второ място в „Европейско дърво на годината 2011”, а 700-годишният бряст, растящ на брега на р. Бели Лом, близо до русенското с. Нисово бе миналогодишното българско „Дърво с корен“.
 


Тагове: дърво, конкурс
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg