EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-слаб ръст на БВП във Франция, Испания, Финландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-слаб ръст на БВП във Франция, Испания, Финландия

mail17:45 | 12.12.2022прегледи 604 коментарикоментари 0


Френската икономика ще продължи да расте с умерени темпове, като БВП на страната ще се увеличи с около 0,1 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г., предвижда "Банк дьо Франс" (Banque de France) въз основа на свое месечно проучване, предаде ДПА. Централната банка прогнозира, че БВП на Франция нараства леко през ноември и ще остане почти без промяна през декември. През третото тримесечие на тази година БВП на Франция се увеличава с 0,2 на сто. 

Проучването показва, че активността в промишлеността се увеличава малко по-силно през ноември, отколкото очакваха водещи представители на бизнеса през миналия месец. Значителни подобрения са отчетени при фармацевтичната промишленост, при производството на електрическо оборудване, на компютърна техника и на електронни и оптични продукти. Бизнес активността в сферата на услугите също се повишава през ноември след проблемите, причинени от недостига на гориво през октомври.

Водещи представители на бизнеса очакват, че секторът на услугите във Франция ще продължи да нараства през декември, докато бизнес активността в сферата на строителството ще намалее. МВФ предвижда растежът на БВП на Франция да се забави рязко до 2,5 на сто през тази година и до 0,7 на сто през 2023 г.

Промишленото производство в Испания се е забавило за четвърти пореден месец през октомври, тъй като производството на междинни стоки продължи да се свива, показват данни на испанския Национален статистически институт (INE), цитирани от ДПА. Производство в промишлеността е нараснало с годишно изгладените 2,5 на сто през октомври спрямо същия месец на 2021 г., но все пак се е забавило в сравнение с отчетения през септември ръст с 3,6 на сто. Икономисти очакваха през октомври промишленото производство да се разшири с 2,8 на сто.

Секторът бележи растеж от миналогодишния април насам, но през последните четири месеца забави темпа си. При разглеждане на данните по сектори през октомври производството на капиталови стоки е наддало с цели 11 на сто, а производството на енергията и недълготрайните потребителски - с по-скромните 3,6 на сто и 2,4 на сто. Противно на тях производството на междинни стоки е било по-малко с 2,9 на сто, а на дълготрайни потребителски е намаляло с 1,9 на сто.

На некоригирана основа годишният растеж на промишленото производство е възлизало на 2,2 на сто през октомври в сравнение с 3,6 на сто през предходния месец. На месечна основа обаче през октомври спрямо септември испанското промишленото производство е задълбочило спада си до 0,4 на сто от 0,1 на сто месец по-рано. Така октомври е вторият пореден месец, в който показателят спада.

Промишленото производство на Финландия през октомври намалява за първи път от година и половина на фона на спад на продукцията в мините и кариерите в страната, сочат данните на Финландската статистическа служба, цитирани от ДПА.

Промишленото производство намалява с 0,6 на годишна основа през октомври след нарастването с 4,2 на сто през септември, показват данните, коригирани на база работен ден.  Продукцията в миннодобивната индустрия намалява рязко, с 26,9 на сто, на годишна основа, а в секторът на комуналните услуги е отчетен спад с 3,1 на сто.  На месечна основа през октомври промишленото производство се свива с 2,3 на сто спрямо предходния месец, когато се повишава с 1,3 на сто. 

Новите поръчки в производствения сектор се увеличават с 6,5 на сто на годишна основа, въпреки че този ръст е по-малък в сравнение с увеличението от 13,5 на сто, отчетено през септември. Най-голямо повишение на поръчките е регистрирано при производството на хартия - 11,9 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039