EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-силен ръст на френската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-силен ръст на френската икономика

mail11:38 | 10.10.2018прегледи 555 коментарикоментари 0


Френската икономика ще отбележи по-силен от очакваното растеж през третото тримесечие на годината, показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на страната.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода юли – септември с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато френската икономика отчете анемичен растеж от 0,2% и при предварителна оценка за експанзия от 0,4 на сто през третото тримесечие.

Завишената прогноза на Френската централна банка се базира на последно проучване за септември, показващо рязко подобрение на бизнес активността в промишления сектор, както и повишения на активността в сферата на услугите и в строителството.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, нарасна рязко през септември до 105 пункта от 103 пункта през август, като анкетираните бизнес мениджъри отчитат силен подем в почти всички подотрасили с изключение на автомобилната сфера и индустрията с цветни метали. Бизнес лидерите очакват индустриалната активност да продължава да нараства поне със същото темпо и през октомври.

Активността в сферата на услугите нарасна до 103 от 102 пункта, доближавайки многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Активността в сферата на услугите продължава да нараства силно през септември, като мениджърите в сектора прогнозират допълнително ускоряване на темпото на растеж през октомври.

Аналогичният индекс в строителната сфера се повиши през септември до 105 пункта от 104 пункта месец по-рано, достигайки отново неговия 10-годишен връх от 105 пункта, отчетен през юни. Строителните мениджъри обаче прогнозират известно забавяне на темпото на растеж в сектора през октомври.

Днешното проучване е в синхрон с оповестени през миналата седмица оценки на официалната статистика Insee, според които БВП на Франция ще нарасне през третото тримесечие с 0,5% и с 0,4% през последното тримесечие на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg