EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-ниски цени за производител, юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-ниски цени за производител, юли

mail12:05 | 30.08.2018прегледи 452 коментарикоментари 0


Според данни на НСИ общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. намалява с 0.8% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 8.4%, в преработващата промишленост - с 1.0%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст с 1.1%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост  се наблюдава при производството на основни метали - със 7.6%, и при производството на мебели - с 0.4%, а ръст е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 1.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г. нараства с 4.7% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 5.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, и в добивната промишленост - с 3.1%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 5.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.6%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1.7%, както и при производството на тютюневи изделия - с 0.6%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 г. остава на равнището от предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, а намаление -  в добивната промишленост - с 5.7%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.

В преработващата промишленост  по-ниски цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на основни метали - с 6.4%, и при производството на мебели - с 0.6%. Покачване на цените е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 2.2%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 г. нараства с 3.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 5.0%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%.

През юли 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо юли 2017 г. са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%,  производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.3%, и производството на мебели - с 3.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, при производството, некласифицирано другаде - по 0.4%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2018 г. намалява с 2.1% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост  е отчетено намаление на цените с 1.8%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - със 7.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2018 г. нараства с 6.8% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 6.9%. По-високи цени са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.0%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6.6%, и производството на основни метали - с 6.4%. Намаление на цените се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 2.3%, и при производството на тютюневи изделия - с 2.2%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg