EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко руски туристи в Крим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко руски туристи в Крим

mail08:45 | 01.09.2023прегледи 636 коментарикоментари 0


Ройтерс

През минали години сибирецът Виктор Моторин е можел да се качи на самолет и да пристигне в Крим само четири часа по-късно, за да си почине в своя ваканционен апартамент. Сега той трябва да лети първо до Москва и след това да прекара ден и половина във влака.

Войната в Украйна, която продължава вече 18 месеца, затруднява много руснаци да достигнат до любимите си места за летен отдих в Черноморския регион Крим, който Москва завзе и анексира от Украйна през 2014 г.

И безопасността е фактор за някои, особено след две големи украински нападения от октомври миналата година срещу 19-километровия Кримски мост, който свързва Русия с шосе и жп линия с полуострова.

Но след като преценява тези опасения, Моторин, от гр. Ханти-Мансийск в Западен Сибир, заяви, че решил, че ежегодното му пътуване е риск, който си заслужава да бъде поет.

"Сметнахме, че е достатъчно безопасно, особено след като колегите ми вече бяха идвали тук през юни, началото на юли. Те казаха, че тук всичко е спокойно и няма проблеми на Кримския мост. Стоките, цените, всичко е както преди", каза той.

Нови предизвикателства

Руснаците са привличани от пищните пейзажи и скалистата брегова линия на Крим още от царско време, но сега изборът къде да отидат на почивка се усложнява от няколко свързани с войната фактора.

Санкциите прекъснаха полетите до Запада, а слабостта на руската рубла е увеличила цената на пътуванията до други популярни дестинации като Турция и Тайланд.

Въздушното пространство над Крим е затворено за граждански полети, откакто Русия започна така наречената от нея "специална военна операция" в Украйна през февруари 2022 г., което означава, че посетителите трябва да пристигат или с автомобил, или с влак. Изпълнените с трудности пътувания често се усложняват от дългите опашки на моста.

"Дойдохме с влак: отне два дни и четири часа тази година, защото се страхувахме да вземем колата. Това е петата година, в която идваме тук на почивка", казва Олга Морскова от Рибинск, северно от Москва, на около 1370 км от Крим.

Алексей Волков, председател на Националния съюз на хотелиерската индустрия, заяви в интервю, че се очаква броят на туристите в Крим да намалее с 20-30% през тази година до между 6 и 6,5 милиона души.

"Това, което е особено за тази година, е броят на трудностите, причинени от  специалната военна операция и новите предизвикателства за хотелиерския бранш и местните жители, когато (извънредни) ситуации се случват по-често", каза той.

"Това е най-трудният сезон за последните девет години, откакто сме част от Русия", добави той, имайки предвид анексирането на Крим през 2014 г., което повечето страни смятат за незаконно, а Украйна обеща, че ще си върне полуострова.

Други руски черноморски курорти, изложени на по-малък риск от нападения, наблюдават повишено търсене. Волков заяви, че заетостта на хотелите в Сочи има ръст от 100% и дори в пристанищния град Новоросийск е имало увеличение с 6% на посетителите.

По-малкото посетители в Крим означават повече за Калининград на Балтийско море и Дагестан в руския регион Северен Кавказ, каза той.

Фатален кърстопът

За една руска двойка изборът на Крим като място за почивка се оказва фатален. Мъжът и жената загинаха, а 14-годишната им дъщеря беше ранена при експлозия на 17 юли, пътувайки с кола по моста през нощта, за да избегнат задръстванията.

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Васил Малюк по-късно пое отговорност за нападението, както и за предишното, което причини сериозни щети на моста през октомври миналата година.

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че силите му са унищожили 42 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Украйна над Крим, в рамките на един ден. Назначеният от Русия губернатор заяви, че още два са били свалени в понеделник.

Въпреки близостта на войната някои руснаци, които бяха интервюирани от Ройтерс, се стремяха да омаловажат опасностите или да ги отхвърлят напълно.

"Не, абсолютно никакви страхове. Ходихме два пъти, без да се замисляме, не се страхуваме от нищо; всичко е наред", казва Александър Семашко от Ставропол в Южна Русия.

"Целта на пътуването ни е, разбира се, да си починем и да подкрепим руските туроператори, хотелиерите и руския туризъм, без съмнение."

Сергей Ленков от Вологда, северно от Москва, каза, че вярва в руските системи за противовъздушна отбрана.

"Наистина няма никакви рискове. Небето е защитено. Така че има няма от какво да се притесняваме", каза той. (Превод от английски език:БТА)

снимка:pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg