EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко от очакваното фалити в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко от очакваното фалити в Германия

mail08:40 | 16.12.2021прегледи 655 коментарикоментари 0


По-малко компании, отколкото се очакваше, са подали заявление за несъстоятелност през 2020 г. в Германия по време на пандемията от Ковид-19 и свързания с нея спад в бизнес активността. Това се посочва в доклад, изготвен от експерти на мюнхенския институт Ифо (Ifo) за германското федерално министерство на финансите, съобщи институтът.

"Предвид историческата взаимовръзка между бизнес активността и несъстоятелността, оценките ни показаха, че вероятните искове, произтичащи от заявления за откриване на процедури по несъстоятелност, би трябвало да са нараснали до между 60 и 100 милиарда евро.

Вместо това те са се увеличили до само 48 милиарда евро през 2020 г. спрямо 34 милиарда евро през 2019 година", заяви шефът на подразделението за прогнози в института Тимо Волмерсхойзер.

Единствената причина за това увеличение обаче е фалитът на финтех компанията Уайъркард (Wirecard) на стойност малко под 13 милиарда евро. С други думи, растежът не е бил непосредствено следствие от пандемията от Ковид-19 и произтичащия от нея спад на бизнес дейността, според Ифо.

Задължението да се подава заявление за несъстоятелност за германските компании бе временно отменено на 1 март 2020 година и докладът заключава, че тази мярка е предотвратила скок в броя на фалитите. Експертите посочват, че влиянието на правителствените помощни мерки в случай на неплатежоспособност не е било отразено в прогнозите, тъй като те се базират на историческите взаимовръзки, които не отчитат мащаба и структурата на тези пакети.
Експертният доклад отчита, че правителствените помощни пакети са намалили риска от фалит средно с под 25 процента. По-голямо влияние са оказали правителствените грантове за компаниите.

Над 40 милиарда евро са били изплатени през 2020 г. а като част от програмата за подкрепа по време на пандемията и този ход веднага е смекчил срива в печалбата на компаниите. В резултат от разрешението за прехвърляне на служители на съкратено работно време и значителния спад на броя на хората на минимална заетост, бизнесът е имал по-малки разходи за персонал. Обвързаните с данъците мерки за поддържане на ликвидността, също са намалили риска от фалит.

На основата на моделната ни прогноза не можем да кажем със сигурност до каква степен натрупаният през миналата година риск от несъстоятелност ще доведе до реални фалити на по-късен етап, посочи Волмерсхойзер.

Когато задължението да се подава заявление за несъстоятелност отново влезе в сила в началото на 2021 година, фалитите значително са нараснали.
Само до август 2021 година стойността на вероятните искове, произтичащи от заявления за процедури по несъстоятелност, е достигнала 47 милиарда евро. По тази причина следва да се очаква през 2021 г. да има значителен растеж спрямо предходната година, заключва Ифо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158