EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко грижи за европейския дълг, повече за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко грижи за европейския дълг, повече за банките

mail15:40 | 06.07.2010прегледи 825 коментарикоментари 0


Преди седмица някои от най- крупните инвестиционни мениджъри започнаха да изкупуват испанския дълг за първи път от месеци насам, съобщава Financial Times.
Този ход стана знак за подобряване на надеждите около европейската дългова криза, която изригна през октомври миналата година, когато стана ясно, че бюджетният дефицит на Гърция ще е далеч в по- лошо състояние в сравнение с прогнозите.
Този временен оптимизъм подкрепя признаците за възстановяване на испанските, гръцките и португалските пазари на облигации - тези, които бяха под най- голям натиск по време на кризата - и на стабилизирането на еврото спрямо долара през последния месец.
Еврото скочи с 5 % спрямо долара от 7 юни, докато испанските, португалските и гръцките пазари на ценни книжа регистрират по - висока активност с около 3 % от края на миналия месец.
„Сега „купуваме” Испания отново. Има много добри оферти и голям ръст спрямо Германия. Има цена за всичко, а Испания не е Гърция,” коментира пред FT мениджър на водеща инвестиционна компания.
Друг голям инвестиционен мениджър също купува испански държавни облигации, отбелязва изданието. Определени фондове трябва да купят определено количество испански държавни облигации като част от заложените програми. 
Други мениджъри, като тези в  Baring Asset Management и Standard Life Investments, не възнамеряват да рискуват с Испания, Гърция или Португалия, но се подготвят да инвестират в италиански държавни облигации, а Италия е страната, определяна като най- рисковата за инвестиране след Гърция, Португалия, Испания и Ирландия.

Завръщането на купувачите през последните седмици е сериозна стъпка напред от ранния май, когато Европейската централна банка стартира програмата по изкупуване на държавни облигации, и когато почти нямаше чуждестранни купувачи на суверенния периферен дълг. За някои, грижите около държавния дълг засега са туширани от несигурността около стрес - тестовете на европейските банки и стабилността на възстановяването.
 




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165