EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

По-малки глоби за лоши условия на труд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малки глоби за лоши условия на труд

mail12:45 | 23.06.2010прегледи 1335 коментарикоментари 0


Депутатите намалиха размера на минималните глоби за работодателите, които са нарушили разпоредбите за безопасни условия на труд. Изменението беше прието при второто четене на промени в Кодекса на труда.
Работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни условия на труд, вече ще се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лева. В действащия сега закон долната граница е 10 000 лева. Виновното длъжностно лице ще понася санкция от 1000 до 10 000 лева /досега долната
граница беше 2500 лева/. Който не изпълни задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство, може да получи санкция от 1500 до    10 000 лева, като намалението на долната граница е с 1000 лева.
От ГЕРБ обясниха промяната с неефективността в събирането на глобите досега, тъй като инспекторите са били затруднени да налагат твърде високите санкции. Според Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ, по-големият обхват на глобите е с
оглед на тежестта на нарушението.
От левицата възразиха срещу тази промяната, защото тя нямала антикризисен характер и не е в интерес на безопасните условия на труд на работниците. Глобите имат дисциплиниращ ефект, а не трябва да целят да се събират пари, посочи Емилия Масларова от "Коалиция за България".
Инспекторите твърдят, че високата долна граница им пречи на контрола, каза в кулоарите на парламента Емил Мирославов - директор на дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" в Министерството на труда и социалната политика. Има нарушения, които не заслужават да бъдат наказвани с 2500 лева, а голямата разликата в санкциите позволява на инспекторите да диференцират наказанието според случая.
Продължава обсъждането на промените в трудовия кодекс на второ четене.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg