EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-лесно ще се правят инвестиции в пристанища и летища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-лесно ще се правят инвестиции в пристанища и летища

mail18:01 | 19.05.2017прегледи 861 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри нови правила за държавна помощ, с които някои мерки за бюджетна подкрепа за пристанища, летища, култура и най-отдалечените региони, се освобождават от предварително съгласуване с комисията. Целта е да се улеснят бюджетните инвестиции, насочени към създаване на работни места и растеж на икономиката, като се запази конкуренцията.

Общият регламент за освобождаване от 2014 г. предостави възможност на държавите в ЕС да прилагат мерки за държавна помощ без предварително одобрение от ЕК, тъй като е малко вероятно те да нарушат правилата за защита на конкуренцията. Около 95 на сто от мерките за държавна помощ, прилагани от държавите в ЕС (с общ годишен разход от около 28 милиарда евро), се ползват от освобождаване. Например в областта на научните изследвания, развойната дейност и иновациите, броят на уведомленията за държавни помощи е намалял наполовина от 2014 година, се посочва в съобщението на ЕК.

Комисията включи в приложното поле на този регламент пристанищата и летищата.

Държавите в ЕС вече могат да извършват бюджетни инвестиции в регионални аерогари, обслужващи до три милиона пътници годишно, при пълна правна сигурност и без предварително съгласуване с комисията. Това ще улесни бюджетните инвестиции в повече от 420 летища в ЕС, през които преминава близо 13 на сто от въздушното движение.

Регламентът позволява на държавните власти да покриват оперативните разходи на малките летища, обслужващи до 200 000 пътници годишно. Броят на тези малки летища е равен на броя на почти половината от всички аерогари в ЕС, но делът им от въздушното движение е само 0,75 на сто. Докато тези малки летища могат да допринесат значително за свързаността на съответния регион, малко вероятно е те да нарушат правилата за защита на конкуренцията на единния пазар на ЕС.

Сега държавите в ЕС могат да извършват бюджетни инвестиции до 150 милиона евро в морски пристанища и до 50 милиона евро във вътрешни пристанища, при пълна правна сигурност и без предварително съгласуване от ЕК. Регламентът позволява на държавните власти да покриват разходите за драгиране в пристанищата и по водните пътища за достъп.

Другата новост е, че в регламента е предвидено опростяване в няколко други области. Комисията ще разглежда само по-значителните случаи на държавни помощи, свързани с по-висок размер на помощ за културни проекти (и само ако тези мерки действително представляват държавна помощ, което в повечето случаи не е така) и за многофункционални спортни игрища.

Комисията въведе промени в правилата, благодарение на които държавните власти ще могат по-лесно да компенсират предприятията за допълнителните разходи, които поемат, когато извършват дейност в най-отдалечените региони на ЕС. ЕК е взела под внимание специфичните предизвикателства, пред които са изправени тези предприятия./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955