EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-лесен достъп на туристи до ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-лесен достъп на туристи до ЕС

mail15:00 | 09.11.2012прегледи 411 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри текст, свързан с улесняването на пътуването на туристи до държавите от Европейския съюз. Облекчените процедури за издаването на визи на туристи от неевропейски произход цели да стимулира допълнително европейската икономика.
Според статистиката, туризмът в ЕС е осигурил общо 18,8 милиона работни места през миналата година и този отрасъл се е превърнал в един от най-големите източници на заетост в Общността, както и в основен двигател за икономически растеж и развитие. През 2011 г. чуждестранните посетители на ЕС са похарчили 330,44 милиарда евро. Според последните прогнози, тези стойности вероятно ще се увеличат до 20,4 милиона работни места и 427,31 милиарда евро през 2022 година.
Ако се използва напълно потенциалът на действащия визов режим, ЕС ще може да остане привлекателно място за повече туристи от държави извън Общността, а това ще насърчи стопанската дейност и създаването на заетост в Европа, отчита комисията. Туризмът оказва значително влияние върху икономиката чрез разходите за услуги по настаняване, храна, транспорт, развлечения, пазаруване, се посочва в съобщението.
Предвид икономическия спад в момента, трябва да се стремим да увеличаваме туристическите потоци към Европа, като същевременно запазим сигурността на нашите граници, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Възможността хората, които пътуват законно и не представляват риск от гледна точка на сигурността, да посетят по-лесно Европа, може само да утвърди нашата позиция като първостепенно място за туризъм, добави тя на пресконференция. Еврокомисарят за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни коментира, че днешното решение има историческа стойност, защото с него комисията официално признава значението на икономическите фактори при вземането на решения, свързани с визовата политика.
Според официалните данни, през последните години броят на издадените визи за граждани от държави извън ЕС е нараснал значително, а отказите за осигуряване на виза са останали малко. През 2011 г. в Индия са били издадени около 460 000 шенгенски визи, докато през 2007 г. техният брой е бил 340 000. Броят на издадените в Китай визи също е нараснал значително - от 560 000 през 2008 г., до 1 026 000 през 2011 година. В Русия миналата година са били издадени 5 152 000 визи, спрямо 3 500 000 през 2007 година.
ЕК отчита, че действащият визов режим е предпоставка за сериозни постижения, а много пречки биха могли да отпаднат, ако консулствата на държавите от ЕС прилагат правилно Визовия кодекс. Комисията очаква консулските служби да спазват 15-дневния срок за определяне на среща и 15-дневния срок за вземане на решение по дадено заявление за виза, да осигуряват формуляри за заявления на езика на съответната държава и да разгледат възможността за издаване на многократни входни визи. В дългосрочен план ЕК предлага да се разгледа възможността за промени на действащите визови правила, например с ускоряване и съкращаване на процедурите, включително подаването на заявлението за виза от посредници или туристически агенции; изясняване на определението за това коя е консулската служба, компетентна за обработката на заявлението за виза; опростяване на формуляра за заявлението; опростяване на изискванията за придружаващи документи; изясняване на правилата за освобождаване от такси за издаване на виза.БТА

 

 


Тагове: туристи, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg