EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По време на трудна година, Холивуд се усмихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По време на трудна година, Холивуд се усмихва

mail10:41 | 22.12.2009прегледи 498 коментарикоментари 0


Оказа се, че Холивуд удари джак пота тази година, след като излезе информация, че Майк Тайсън си отглежда тигър за домашен любимец, училището „Когуортс” се нуждае от нов директор, а светът ще свърши през 2012 г.  Всички тези ленти и още много се оказаха печеливши за киноиндустрията в САЩ, пише NewYotk Times.
Въпреки спада в продажбите на DVD, Холивуд ще реализира печалба за 2009 г. от $ 10 млрд.  До момента в Северна Америка са генерирали $ 9.95 млрд. от продажби на билети, като до края на годината остават още десет дни, смятат от Box Office Mojo. Общо киносалоните в САЩ били посетени от 1.39 милиарда души. Това е с 3% повече от миналата година, но е с 12% по-малко от максималните стойности за десетилетието, регистрирани през 2002 г.
Лидер сред шестте холивудски студия е Warner Brothers, контролиращ 20% от кинопазара в Северна Америка. Неговите касови приходи в региона са достигнали $1.9 млрд., а по целия свят – 3.7 млрд., което е най-добрият резултат в историята на компанията. Годината е много добра и за Sony. Световните продажби от билети са надхвърлили $3.4 млрд., въпреки че в северноамериканския топ 10 не е влязъл нито един филм на студиото. Експертите смятат, че тайната на успеха на компанията се крие в разнообразната й продукция. През тази година Sony предложи на зрителите филми от всички жанрове – от апокалиптичния "2012" до анимационния "Облачно с кюфтета". Приходите от продажбите на билети за прожекции 3D са достигнали $ 1.3 млрд, като към тази сума не се включва току-що излезлият на екран супер хит на Джеймс Камерън "Аватар".
За разпространението на филми 3D голяма роля играят кината Imax, чийто брой през тази година в цял свят е нараснал с 24% до 440. Сред рекордьорите по приходи тази година се нареждат: "Хари Потър и нечистокръвният принц", "Трансформърс" ІІ, "Здрач: Пълнолуние", "Ледникова епоха-3". Експертите отбелязват, че 7 от 10 най-популярни филма в САЩ и Канада през тази година са заснети от нови киностудии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg