EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-високият акциз не гарантира по-високи приходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-високият акциз не гарантира по-високи приходи

mail11:28 | 20.11.2009прегледи 938 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов настоява за по-широк дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки от следващата година, съобщава пресцентъра на земеделското министерство. Министър Найденов настоява дебатът да се състои, както сред обществото, така и в пленарна зала на Народното събрание при първо четене на Закона за акцизите.
„Запознат съм с предложението, направено в бюджетната комисия за вдигането на акциза с цел увеличаването на приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година”, заяви министър Найденов. 
Според него, ако се увеличи акцизът на алкохола в момента, това няма да доведе до повече приходи. Напротив ще се увеличи сивият сектор и ще нарасне нелегалното производство на некачествени спиртни напитки. „По този начин ще изложим на опасност здравето на потребителите. Освен това в България трябва да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол”, каза министър Найденов.
По отношение на облагането на домашната ракия от селските казани, събраният акциз е направо символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, обясни той. По думите на министър Найденов хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят в домашни условия, което също застрашава тяхното здраве. През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от лицензираните производители, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и в гаражите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 983