EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-високи такси по Закона за подземните богатства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-високи такси по Закона за подземните богатства

mail17:05 | 22.03.2024прегледи 445 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри Наредба за определяне на размера, условията, сроковете и реда за заплащане на такси по Закона за подземните богатства.

Документът предвижда актуализиране на размера на дължимите такси при запазване на съществуващия нормативно установен диференциран подход, включително и с оглед на обществения интерес и значението на отделните групи подземни богатства за икономиката на страната. В момента размерът на дължимите такси е регламентиран в тарифа, която не е променяна от приемането й през 2011 г.

Според новата наредба за подаване на заявление за търсене и проучване или за концесия, както и за прекратяване на концесия инвеститорите ще дължат по 2000 лв., вместо досегашните 1450 лв. Удължаването на срока на предоставени разрешения и концесии ще се таксува с 1000 лв., вместо действащите в момента 700 лв. Таксата за прехвърляне на права и задължения по сключени договори се увеличава от 2500 на 3000 лв.

Новият размер на таксите ще съдейства за предотвратяването на практики на нелоялна конкуренция на етапите, предшестващи реалния инвестиционен процес. Очаква се той да стимулира по-ефективното използване на сроковете, предшестващи същинския добив.

С новата наредба се прецизират и годишните такси площ, заплащани от титулярите по предоставени разрешения за търсене и проучване. Това следва да окаже възпиращо действие върху допускането на разрешения за търсене и проучване в твърде големи площи. Често това е продиктувано не от реален инвеститорски интерес, а от стремеж да бъде ограничена конкуренцията чрез блокиране на проучвателни площи.

С цел намаляване на административната тежест за заявителите, наредбата предвижда да отпадне изискването те да предоставят платежен документ за извършеното плащане на таксите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037