EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-висока цена за пшеницата в Добричко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-висока цена за пшеницата в Добричко

mail10:40 | 04.08.2010прегледи 2069 коментарикоментари 0


Покълнала пшеница в Добричко се търгува направо от  полето при цена около 270 лева за тон, съобщи председателят  на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. По думите му има реализирани сделки  дори  за зърно с 15-20 на сто покълване. Стопаните  не задържат реколтата и предпочитат  веднага да продадат  зърното с по-висока влажност  след падналите проливни дъждове през юли, за да не  харчат средства  за  сушене.
Ако в началото на жътвената кампания  изкупуването  на  зърното в региона тръгна от 180-190 лева за тон, сега офертите  за  хубавата пшеница  са за 300 лева за тон, каза  председателят на браншовата организация. Жендов коментира, че  на такава цена  пшеницата е търгувана  преди две-три години, когато  регионът е  поразен от суша, и дори  за кратко  тон  зърно тогава  достига 500 лева.
Явно има проблем  в световното  производство на зърно и  международните  борси  веднага отразяват  ситуацията. На някои  световни тържища  хлебната пшеница вече се продава  по 200 евро за тон, посочи  Жендов. Той допълни, че пазарът е много динамичен  и  не  може да прогнозира  с  колко ще поскъпне зърното  в страната. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg