EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-висока инфлация в Швейцария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-висока инфлация в Швейцария

mail18:45 | 10.01.2024прегледи 379 коментарикоментари 0


Инфлацията в Швейцария се ускорява повече от очакваното през декември, поемайки нагоре, което може да доведе до по-силен ценови натиск през идните месеци, предаде Блумбърг.

Потребителските цени в Швейцария се повишават с 1,7 на сто през декември 2023 г. на годишна база, докато през ноември темпът им на растеж спадна до 1,4 на сто, показват най-новите данни на швейцарската статистическа служба. Средната оценка, съставена от проучване на Блумбърг сред икономисти, предвиждаше ръст от 1,6 на сто.

Въпреки че годишната инфлация остава в рамките на целевия диапазон на Швейцарската национална банка, ускоряването на темпа на потребителските цени се дължи главно на по-високите разходи за електричество, газ и жилищни наеми.

Основната инфлация, изключваща цените на енергията и храните, се понижава до 1,5 на сто през декември спрямо същия месец на 2022 г.

За 2023 г. годишната инфлация в Швейцария бе на средно равнище от 2,1 на сто.

През декември в сравнение с ноември 2023 г. потребителските страни в алпийската страна остават без изменение, докато през ноември спаднаха с 0,2 на сто. Идентичен спад се очакваше и за декември.

С вдигането на наемите, както и на лихвените проценти, наред с поскъпването на електроенергията и увеличението на данъка върху добавената стойност, което влиза в сила от 1 януари, инфлацията в Швейцария се очаква да остане малко по-висока. За първото тримесечие се очаква нивото й да достигне 1,8 на сто, сочат оценки на централната банка на страната.

Известно понижение на инфлацията може да окаже премахването на митата върху вноса на промишлени стоки в Швейцария. Освен това силният швейцарски франк продължава да предпазва икономиката на страната от вносната инфлация.

Продажбите на дребно в Швейцария през ноември се увеличават за пръв път от пет месеца сред ръст на търсенето на нехранителни стоки, сочат данни от Федералната статистическа агенция, цитирани от ДПА.

Увеличението през ноември, хармонизирано спрямо работните и почивните дни, възлиза на 0,7 на сто на годишна база спрямо спад от 0,3 на сто през октомври. Очакванията бяха да останат без промяна.

Продажбите на нехранителни стоки растат с 3,1 на сто, а тези на храни, напитки и тютюн спадат с 1,4 на сто. На месечна база продажбите на дребно се увеличават с 0,7 на сто спрямо ръст от 0,4 на сто през октомври.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037