EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-висока инфлация в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-висока инфлация в еврозоната

mail18:15 | 18.06.2018прегледи 1384 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с 0,5% на месечна база, като инфлацията на годишна база се ускори до 1,9% след повишение с едва 1,3% през април, показват данните на Евростат. Това представлява най-високо ниво на инфлацията в региона от април 2017 година насам.

Силното нарастване на инфлацията се дължи преди всички на рязко повишаване на енергийните цени на годишна база с 6,1% след по-скромно тяхно повишение с 2,6% през април. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,5% след повишение с 2,4% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха с 1,6% след тяхно повишение през април с 1,0%.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна с 1,1% след много слабо повишение с 0,8% през предходния месец. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Потвърдените от Евростат данни, показват, че растежът на потребителските цени в еврозоната вече доближи целевото ниво на ЕЦБ за средносрочна инфлация от малко под 2 на сто.

Това беше отразено и от осъвременените прогнози на ЕЦБ по отношение на инфлацията в еврозоната, които бяха факт след края на заседанието на централната банка в четвъртък, когато тя също така анонсира и план за оттегляне от масивната по размер програма за покупки на еврооблигации до края на 2018-а година. Централната банка вече очаква нарастване на инфлацията в еврозоната с 1,7% през тази и през следващата година при нейна предишна прогноза за доста по-сдържано нарастване на потребителски цени с 1,4 на сто.

Евростат представи и данни за растежа на разходите за труд и на заплатите в еврозоната в началото на годината.

Разходите за заплати през първото тримесечие на годината се увеличиха с 1,8% на годишна база след тяхно по-скромно повишение с 1,6% през четвъртото тримесечие на 2017-а година. Общите разходи за труд пък нараснаха с 2,0% след повишение с 1,4% в края на миналата година, отбелязвайки най-силен растеж от последните три месеца на 2012-а година.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg