EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-бавен растеж за световната търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-бавен растеж за световната търговия

mail09:30 | 05.04.2019прегледи 566 коментарикоментари 0


Световната търговия се е свила с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2018 година, макар че за 2019 г. вероятно ще отчете растеж от 2,6 на сто. Това прогнозира Световната търговска организация (СТО), цитирана от световните агенции.
Растежът, който се очаква за текущата година, ще бъде по-бавен от отчетените миналата година 3 на сто и доста под предишната прогноза за 3,7 на сто.
Търговията е поставена под натиск от новите мита и ответни мерки, по-слабия растеж на икономиката, нестабилността на финансовите пазари и по-строгата парична политика в развитите страни, посочва СТО в годишния си доклад. В прогнозата си от септември организацията очакваше за 2018 г. растеж от 3,9 на сто след темпа от 4,6 на сто предходната година.
Понижаването на прогнозата не е изненада предвид търговското напрежение между САЩ и Китай, каза на пресконференция генералният директор на СТО Роберту Азеведу.
Най-лошото обаче може би тепърва предстои. Още по-голямо влияние може да окаже изпълнение на заплахата на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи мита върху глобалния внос на автомобили, предупреди главният икономист на СТО Робърт Купман.
Американско-китайската търговия се равнява на около 3 на сто от световната. Автомобилната търговия в глобален мащаб е около 8 на сто от общата. Можете да си представите, че влиянието на митата за колите ще бъде по-голямо от влиянието на американско-китайския конфликт, посочи той.
СТО не дава конкретни прогнози за влиянието на Брекзит, но според Купман в най-лошия случай излизането на Великобритания от ЕС би тласнало световната търговия до най-ниската точка от прогнозирания от организацията темп на растеж от 1,3-4 на сто през 2019 година.
Собствените анализи на Обединеното кралство сочат, че Брекзит без сделка или "твърд" Брекзит ще стопи 7,6 на сто от британския брутен вътрешен продукт. Това е много, отбеляза експертът. /БТА


Тагове: търговия, свят
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144